Återvinningens dag 29/9

29 september är det det återvinningens dag och det vill vi uppmärksamma genom att ge tips och råd kring hur du kan göra för att sortera rätt.  Ställ dig själv ett antal frågor när du ska källsortera så blir det lätt att göra rätt.

Det är skillnad på en återvinningsstation och en återvinningscentral. Återvinningscentraler är bemannade och där kan du lämna grovsopor av olika typer men även farligt avfall och saker som kan återanvändas. MittSverige Vatten & Avfall är ansvariga för återvinningscentralerna. Kostnaden för att få lämna avfall på en återvinningscentral ligger inbakad i avfallstaxans fasta årsavgift.

På en återvinningsstation ska du bara lämna tidningar och förpackningar. För varje förpackad vara som du köper ingår en förpackningsavgift i priset. Den finansierar skötseln av återvinningsstationerna och att förpackningarna återvinns på rätt sätt. Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) ansvarar för alla återvinningsstationer.

Lite hjälp för att sortera rätt

Är du osäker på hur du ska sortera något? Ta hjälp av vår sorteringsguide! Saknar du något i guiden så kan du tipsa oss om det så lägger vi till det.

Sorteringsguiden

Titta gärna på filmen här nedanför också, då får du tips på ett antal frågor du kan ställa dig för att det ska bli lättare att göra rätt.

Hej och välkommen till MittSverige Vatten & Avfall.

Välj din kommun för att ta del av information som gäller där du
bor. Du kan alltid ändra ditt val i toppen av sidan.