Hantera färgrester
När du ska måla om huset, ett rum eller ägna dig åt hobbyprojekt kommer du ofta i kontakt med färg, använda penslar och färgrester. För att hjälpa dig att göra bäst val för miljön har vi satt ihop den här guiden.
Välj rätt färg
Det finns många miljömärkta färger att välja på. Ofta används EU:s miljömärke EU Ecolabel (EU-blomman). Miljömärkta produkter innehåller så lite miljöstörande ämnen som möjligt. Välj produkter utan kadmium, ett färgpigment som används i röda och gula konstnärsfärger.
Återanvänd samma pensel, otvättad
Ska du använda penslarna snart igen behöver du inte rengöra dem mellan användningarna. Det räcker att du lägger dem i en lufttät påse och försluter ordentligt kring skaftet. Då håller de sig fräscha i upp till två dagar.
Stryk av färg från penseln
När du har målat färdigt, stryk av så mycket som möjligt av färgen i penseln eller rollern på ett tidningspapper. Pappret kastar du i soppåsen.
Vattenbaserad färg – lägg penseln i en burk med vatten
Har du använt en vattenbaserad färg kan du blötlägga dina penslar i en burk med varmt vatten i två timmar. Torka sedan av penseln med en ren trasa och förvara tills du ska använda den igen. Behåll kärlet du blötlagt i, låt färgresterna sjunka till botten och häll av det klara vattnet. Färgresterna som blir kvar i burken lämnar du till en återvinningscentral. Märk burken med ”Vattenbaserad färg” och sortera som farligt avfall.
Lösningsburen färg – lägg penseln i en burk med lösningsmedel
Har du använt lösningsburen färg så häller du en liten mängd lösningsmedel i en burk. Gnugga sedan penseln mot burkens kanter för att få bort så mycket rester som möjligt. Låt penseln stå i burken i två timmar och torka sedan av med ren trasa. Häll aldrig ut lösningsmedel i avloppet.
Sätt ett lock på burken och låt färgresterna sjunka till botten. Lösningsmedlet som blir kvar när färgen sjunkit ner kan du hälla tillbaka i flaskan och använda igen vid ett senare tillfälle. Lämna kvar färgresterna i burken och låt dem torka. Märk burken med ”Lösningsburna färgrester” och lämna till insamling av farligt avfall på en bemannad återvinningscentral.
Överbliven färg – lämna till bemannad återvinningscentral
Har du färg kvar i burken som du inte kommer att använda – lämna den på återvinningscentralen. Sortera som farligt avfall.
Helt tömd burk utan farosymboler
Har du en helt tömd burk utan farosymbolerna dödskallen och/eller döda fisken kan den sorteras som plast- eller metallförpackning och lämnas till materialåtervinning. Låt locket sitta kvar på förpackningen.
Att välja mellan vattenbaserad och lösningsburen färg
Lösningsmedel är bindemedlet i en färg och det som gör att den går att måla med. I en vattenburen färg är det vattnet som bidrar med det. I en färg med lösningsmedel är det exempelvis lacknafta som binder färgen.
När färgen torkar dunstar lösningsmedlet bort. Resultatets kvalitet blir detsamma, oavsett om färgen innehåller lacknafta eller vatten. Skillnaden är att vattenburen färg är bättre för miljön och för den som målar. Idag har de flesta vattenburna färgerna mycket hög kvalité.
Linolja – så hanterar du trasor för att de inte ska självantända
Trasor med linolja kan lätt självantända, därför är det viktigt att du hanterar dem rätt. Blöt trasorna du använt med vatten och lägg i en burk som du stänger ordentligt. Märk burken med linoljespill och lämna den sedan på bordet för Farligt avfall på en av våra återvinningscentraler.