Fastighetsnära insamling av förpackningar
För att öka materialåtervinningen, minska mängden förpackningar som hamnar i soppåsen och göra det smidigt för alla, ska förpackningar samlas in fastighetsnära.
Vad innebär fastighetsnära insamling för hushållen?
Fastighetsnära insamling innebär att förpackningar ska kunna sorteras på eller i nära anslutning till fastigheten. Dagens ordinarie sophämtning av mat- och restavfall kommer därför kompletteras för att kunna samla in förpackningar. Att det blir närmare sänker också tröskeln för att sortera – det blir lättare att göra rätt. Erfarenheter visar att fler förpackningar sorteras ut och kan materialåtervinnas i stället för att hamna i restavfallet.
Vad händer och när?
1 januari 2024 – Kommunerna tar över ansvaret
Kommunerna får ansvar att samla in förpackningar från hushåll genom fastighetsnära insamling eller återvinningsstationer.
1 januari 2026 – Insamling på populära platser
Varje kommun ska ordna separat insamling av förpackningar på torg och i parker samt andra populära platser.
1 januari 2027 – Fastighetsnära insamling
Kommunerna ska ha infört fastighetsnära insamling av förpackningsavfall från hushåll och anmälda samlokaliserade verksamheter. Kommunerna ska också samla in skrymmande förpackningar vid lättillgängliga insamlingsplatser.
Vad händer med återvinningsstationerna?
Till dess att den fastighetsnära insamlingen är utbyggd kommer återvinningsstationerna att finnas kvar, kanske även därefter för insamling av skrymmande förpackningar och som ett komplement till den fastighetsnära insamlingen.
Bakgrund kommunalt insamlingsansvar av förpackningar
Regeringen beslutade sommaren 2022 om nya regler som ska göra det enklare för hushållen att sortera sina förpackningar. Förändringen innebär att det nu är kommunernas uppgift att samla in förpackningar från hushållen genom ett nytt insamlingssystem, fastighetsnära insamling, som ska vara infört senast 1 januari 2027.
Genom ökad tillgänglighet kommer insamlingsnivåerna av förpackningar att öka och därmed kan mer material återvinnas och bli till nya förpackningar och produkter. Dessutom ger det oss möjlighet att effektivisera avfallshanteringen då vi nu kommer kunna samordna insamlingen av förpackningar med insamling av mat- och restavfall.
När införs fastighetsnära insamling i hela kommunen?
Vår plan är att småhus ska få fastighetsnära insamling under 2026. Samtidigt kommer de hushåll som ännu inte börjat sortera matavfall att börja med det. Alla flerbostadshus kommer att få fastighetsnära insamling 2027.
Vad är det för miljönytta med fastighetsnära insamling?
Plockanalyser visar att ungefär en tredjedel av innehållet i soptunnan är förpackningar som borde ha sorterats ut. Genom att sortera ut förpackningarna kan producenterna materialåtervinna mer avfall. Det bidrar i sin tur till en mer resurseffektiv hantering av avfall och till den gröna omställningen. Behovet av nya råvaror blir mindre och det gör att koldioxidutsläppen minskar. Att få kärl för sortering av förpackningar nära bostaden är en utökad service som helt enkelt gör det lättare att göra rätt.
Vad händer med förpackningarna som sorterats ut?
Allt avfall som du sorterar ut tas till vara på bästa möjliga sätt. Att återvinna förpackningar sparar på jordens resurser då inga nya råvaror förbrukas och det går dessutom åt mindre energi och transporter att återvinna en förpackning, än att producera en ny.
Hitta på sidan