För fastighetsägare av flerbostadshus
Regeringen har beslutat att Sveriges kommuner tar över ansvaret för insamling av förpackningsavfall från hushåll. I Sundsvalls kommun betyder det att MittSverige Vatten och Avfall kommer ha ansvar för insamlingen.
Insamling av förpackningar
Sedan januari 2024 är det bara de entreprenörer som är auktoriserade, alltså godkända av MittSverige Vatten och Avfall, som får samla in förpackningar från hushåll. Varje entreprenör sätter sin prislista, så gör gärna en prisjämförelse mellan de olika entreprenörerna. Avgifterna begränsas av en maxtaxa per tömt kärl. Tömningsavgiften ska inte vara högre än vad en tömning för motsvarande storlek på restavfallskärl kostar, enligt avfallstaxan.
När det gäller förpackningsinsamlingen har du direktkontakt med din entreprenör. För ändringar av ditt abonnemang eller frågor kring tjänsten kontaktar du din entreprenör direkt. Det är frivilligt att införa fastighetsnära insamling fram till 2027, men då blir det obligatoriskt i alla bostäder.
Auktoriserade entreprenörer
I listan nedan har vi samlat de entreprenörer som är godkända av MittSverige Vatten och Avfall. Listan uppdateras löpande och fler entreprenörer kan tillkomma.
- Ragn-Sells Recycling AB
- Stena Recycling AB
- Sundfrakt AB
- TIRAB, Timrå Renhållnings AB
Om du redan har en avtalad entreprenör
Om du redan har ett avtal med en entreprenör som är godkänd kan du fortsätta att anlita dem. Dock kan du behöva se över avtalet. Kontakta din entreprenör för att höra vad som gäller i just ditt fall. Om entreprenören inte är godkänd, behöver du säga upp avtalet och istället anlita en av de auktoriserade entreprenörerna. En entreprenör som samlar in förpackningsavfall utan att vara godkänd bryter mot Miljöbalken, vilket är straffsanktionerat.
Detta krävs av dig som ska införa fastighetsnära insamling
När fastighetsnära insamling av förpackningar blir obligatoriskt år 2027, går det inte längre för fastighetsägare att avstå från att ha fastighetsnära insamling av förpackningar. Du som är fastighetsägare behöver därför förbereda plats för förpackningsinsamling.
På platsen ska det finnas insamlingskärl eller markbehållare för:
- Pappersförpackningar
- Plastförpackningar
- Metallförpackningar
- Färgade glasförpackningar
- Ofärgade glasförpackningar
Platsen kan till exempel vara:
- ett miljörum i fastigheten
- ett separat miljöhus
- sopskåp utomhus
- en avgränsad plats utomhus
- markbehållare utomhus
Vägledning, råd och lagstiftning kring förpackningsinsamling
Det finns inget krav på att du som fastighetsägare måste bygga ett soprum eller miljöhus för förpackningsinsamling, men om du gör det finns det regler du måste förhålla dig till. Oavsett vilket insamlingssystem du väljer finns det saker att tänka på för att det ska fungera bra både för de boende och för de som kommer att hämta avfallet. I listan nedan har vi samlat webbplatser med bra information till dig som ska införa förpackningsinsamling.
- Lokala föreskrifter i Sundsvalls kommun, sundsvall.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Förpackningsinsamling, fastighetsagarna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Handbok för avfallsutrymmen, avfallsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Boverkets byggregler, boverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Efter 2027 kommer det troligtvis inte att vara möjligt att hänvisa boende att lämna sina förpackningar på en återvinningsstation. Återvinningsstationerna kommer då främst vara avsedda för större och skrymmande förpackningar av papper och plast.
Avstånd från bostaden
Det är inte helt klart vilket avstånd som kommer att räknas som ”fastighetsnära” efter 2027. Utgångspunkten är att det ska vara lika lätt för de boende att slänga sina förpackningar som det är att slänga sina vanliga sopor.
Ingen ekonomisk ersättning för ny- eller ombyggnation
Det är fastighetsägarens ansvar att göra de investeringar som krävs för fastighetsnära insamling. Någon ekonomisk ersättning utgår inte för detta.
Tips och råd
Handbok för avfallsutrymmen, avfallsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. innehåller lagkrav, anvisningar och råd för bland annat transport, förvaring, arbetsmiljö och trivsel. Du får också veta mer om insamlingsteknik, fordon och behållare för avfallet. Innehållet är utformat med hänsyn till chaufförernas arbetsmiljö men även trivsel och tillgänglighet för dem som ska lämna avfall.
Förutom praktiska möjligheter att källsortera behöver det även vara tydligt för
de boende varför de ska sortera, hur de ska sortera och var de kan lämna sitt
avfall. På webbplatsen Sverige sorterar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan man ladda ner material och hitta goda råd kring sortering av olika typer av avfall.
Rapporten Bättre sorterat förpacknings- och matavfall i flerbostadshus, avfallsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.syftar till att stötta kommuner och fastighetsägare genom inspiration och handfasta tips för att öka sorteringen av mat- och förpackningsavfall i flerbostadshus.
Hitta på sidan