För boende i flerbostadshus
Det bästa du kan göra är att äta upp maten och ta hand om det som inte går att äta upp. Matavfall som sorteras istället för att slängas i soppåsen är en viktig resurs som blir till biogas.
Varför sortera matavfall?
Varje år slängs tusentals ton mat i den vanliga soppåsen. Mycket av det är också ätbar mat, vilket är ett stort slöseri med resurser som belastar miljön. Matavfall som sorteras istället för att slängas i soppåsen är en viktig resurs som blir till biogas. Sopbilen har två fack, ett för restavfallet och ett för matavfallet. Matavfallet rötas och blir till biogas, vilket är ett miljövänligt drivmedel som inte ökar utsläppen av växthusgaser. Restavfallet körs i väg för att energiutvinnas på Korstaverket.
Vad kan du slänga i matavfallspåsen?
- Frukt, fruktskal
- Grönsaker, rotsaker
- Kaffesump, kaffefilter
- Tesump, tepåsar
- Matrester
- Ägg, äggskal
- Bröd
- Ris, mjöl, pasta
- Snacks, godis
- Skal från skaldjur
- Kött, fisk och fågel (även ben)
- Blommor, blad (men inte jord)
Använd rätt matavfallspåse och en påshållare
Använd bara de påsar du får från MittSverige Vatten och Avfall. Fråga din fastighetsägare var du får tag på nya papperspåsar när du behöver. Påsarna finns också att hämta gratis på våra återvinningscentraler och i många matbutiker.
Använd inte plastpåsar, inte ens bioplastpåsar när du sorterar ditt matavfall. Anledningen till detta är att bioplastpåsar inte bryts ner i rötningsprocessen när matavfallet ska bli biogas och dessutom är svåra att avskilja i processen och riskerar att fastna i pumpar och mekanik. Det är därför viktigt att du endast använder papperspåsarna från oss och inget annat till matavfallet.
Det är också viktigt att du använder påshållaren som ingår i startkitet. Den gör så att luften kan cirkulera runt påsen och håller den torr och ren. Torrt matavfall luktar mindre och påsen går inte sönder.
Kattsand blir inte biogas
Kattsand går inte att omvandla till biogas och ska därför läggas i din vanliga soppåse även om det står på förpackningnen att den är komposterbar.
Vad händer om man sorterar matavfallet fel?
När annat än matavfall slängs i den bruna tunnan måste allt innehåll sorteras som restavfall. Fastighetsägaren får veta om sorteringen inte fungerar och kan då tillsammans med er som bor i huset försöka hitta en lösning.
Om matavfallet är felsorterat kommer fastighetsägaren att bli debiterad en miljöavgift samt en tömningsavgift för restavfall.
Hitta på sidan