Närsorterat för villa och fritidshus
För att göra det enklare att sortera förpackningar kommer alla hushåll i Sundsvalls kommun att få närsorterat. Vi börjar med att samla in förpackningar av papper och plast på samma sätt som vi idag hämtar mat- och restavfall.

Nya regler för insamling av förpackningar från hushållen
För att öka insamlingen av förpackningar har regeringen beslutat om nya regler som innebär att insamling av förpackningar ska ske fastighetsnära senast 1 januari 2027. Det vi valt att kalla för närsorterat.
Bakgrund till närsorterat Länk till annan webbplats.
Närsorterat för dig som bor i villa eller fritidshus
Dagens ordinarie sophämtning av mat- och restavfall kommer att kompletteras med två extra tunnor, en för pappersförpackningar och en för plastförpackningar. Det är de förpackningar vi har mest av och där vi ser störst behov av förbättring. Samtidigt undersöker vi hur vi i framtiden ska samla in glas- och metallförpackningar.
Matavfallet töms varannan vecka och övriga tre tunnor töms med sex veckors mellanrum. Varje
gång du ställer ut tunnan för matavfall ställer du även ut en av de andra tunnorna enligt ditt
tömningsschema.
Så här kan det se ut:
• Matavfall och pappersförpackningar
• Matavfall och restavfall
• Matavfall och plastförpackningar
Genom att använda två separata tunnor för pappers- och plastförpackningar kan vi behålla det nuvarande insamlingssystemet där vi hämtar två tunnor varannan vecka. Det innebär att vi inte behöver byta ut befintliga tunnor för mat- och restavfall och vi kan behålla våra sopbilar, som har två fack för olika avfall.
Detta är en ekonomiskt hållbar lösning med en effektiv insamling och effektiva rutter för våra sopbilar. Lösningen är också flexibel för hushållen, eftersom storleken på tunnorna kan bytas utifrån behov.

Pilotprojekt för närsorterat
I mitten av 2025 kommer ett pilotområde om cirka 300 kunder vara först ut med att få testa närsorterat. Efter en utvärdering av resultaten från pilotprojektet kommer vi att kunna sätta en mer detaljerad tidplan för införandet av närsorterat för resterande hushåll i Sundsvalls kommun. Införandet kommer då att genomföras stegvis och vår plan är att villahushåll ska få de nya tunnorna under 2026.
Närsorterat för fritidshus
Fritidshus påverkas också av de nya reglerna och kommer också att få närsorterat. Hur detta ska fungera är under utredning och inget beslut är ännu taget.
Insamlingen av glas- och metallförpackningar
Hur insamlingen av glas- och metallförpackningar ska gå till i Sundsvall är ännu inte beslutad. Vi utreder just nu hur insamlingssystemet för glas- och metallförpackningar kommer att se ut för att framöver kunna införa hämtning av dessa fraktioner.
Enligt den nya lagstiftningen ska alla hushåll ha insamling av samtliga förpackningsslag 2027.
Frågor och svar
Vad räknas som en förpackning?
En förpackning något som du köpt för att du ville ha det som var inuti. Alltså det material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills den används eller är förbrukad.
En förpackning kan alltså vara exempelvis ett mjölkpaket, chipspåse, presentpapper eller plastfolie. Din diskborste eller tandborste räknas däremot inte som förpackningar.
Vad räknas som en plastförpackning?
Är du osäker på vad som räknas som förpackning så kan du alltid ställa dig själv frågan: "Har jag köpt den för det som var inuti?". Är svaret ja så är det troligtvis en förpackning. Exempel på plastförpackningar som kan återvinnas är:
- Mejeriburkar
- Plastflaskor
- Brödpåsar
- Ketchupflaskor
- Ostpåsar
- Tandkrämstuber
- Chipspåsar
- Snusdosor
- Tvålpumpar
- Frigolit
Samla gärna ihop mjukplast i en plastpåse. Du behöver inte skölja ur förpackningarna om du inte vill men de behöver vara tömda på sitt innehåll. Plastflaskor med pant ska pantas.
Vad räknas som en pappersförpackning?
Är du osäker på vad som räknas som förpackning så kan du alltid ställa dig själv frågan: "Har jag köpt den för det som var inuti?". Är svaret ja så är det troligtvis en förpackning. Exempel på pappersförpackningar är:
- Mjölk- och filpaket
- Pasta- och flingpaket
- Mjölpåsar
- Tetraförpackningar
- Pappersbärkassar
- Mindre mängder wellpapp
- Omslagspapper
- Äggkartong
- Kartonger
- Toalett- och hushållspappersrullar
Du behöver inte skölja ur förpackningarna om du inte vill men de behöver vara tömda på sitt innehåll. För att få plats i tunnan är det viktigt att vika ihop och platta till förpackningarna och förpacka de mindre kartongerna i de större. Det fungerar att lägga förpackningarna i papperspåsar från mataffären men inte i plastpåsar. Har du större förpackningar som inte ryms i tunnan kan du lämna dessa på en återvinningsstation. Större mängder wellpapp kan du lämna på våra återvinningscentraler.
Kan jag välja bort att sortera förpackningar?
Alla hushåll ska enligt lag ha fastighetsnära insamling av förpackningar, så det går inte att avstå.
Vad är det för storlek på tunnorna?
Tunnan för pappersförpackningar är 240 liter. Tunnan för plastförpackningar är 190 liter, samma storlek som de flesta villor har på restavfallstunnan. Tunnan för matavfall är 140 liter. De fyra soptunnorna för matavfall, restavfall, plast- och pappersförpackningar kommer att tillsammans ha en bredd på 220 cm och uppta en yta på 1,6 m².
- Mått 240 liters tunna: bredd inkl. hjul 58 cm, djup 73 cm, höjd 107,2 cm.
- Mått 190 liters tunna: bredd inkl. hjul 57,5 cm, djup 70,5 cm, höjd 107,2 cm.
- Mått 140 liters tunna: bredd inkl. hjul 48,5 cm, djup, 55,5 cm, höjd 106,5 cm.
Systemet är flexibelt och du kommer kunna välja andra storlekar på tunnorna utifrån behov, men allt avfall ska vara sorterat. Vi undersöker hur vi i framtiden ska samla in glas- och metallförpackningar vid bostäder. Därför kan ytan komma att förändras.

Vad är restavfall?
Avfall som inte går att återvinna, så som blöjor, tandborstar och toaborstar. Den här fraktionen kallades tidigare hushållsavfall.
Kan jag välja bort att sortera förpackningar?
Nej, insamling av pappers- och plastförpackningar vid fastigheten är ett regeringsbeslut som gäller för hela Sverige och ska genomföras av varje kommun. Det har införts i olika takt över landet och har visat sig fungerat bra i de kommuner som börjat med det. Vi har tagit fram en sorteringsguide som hjälper dig att göra rätt. Vi skickar den till dig i samband med att de nya tunnorna ställs ut.
Vem ska betala för förpackningsinsamlingen?
Det är producenterna av förpackningar som ska ersätta kommunerna för deras kostnader, utifrån en ersättningsmodell.
Varför har ni valt detta insamlingssätt och inte fyrfackskärl?
Det finns för- och nackdelar med båda systemen men vi har en rad anledningar använda separata tunnor istället för fyrfackskärl:
Systemet med separata tunnor är mer flexibelt och gör det möjligt för dig att anpassa storleken på tunnorna utifrån dina behov. Vissa hushåll kanske producerar mer plastförpackningar än andra medan andra har blöjbarn där blöjorna kräver större utrymme i tunnan för restavfall. Det är därför mer flexibelt med separata tunnor eftersom du då kan byta storlek på tunnorna utifrån just dina behov.
Separata tunnor är också gynnsamt för miljön då restavfallstunnan kommer att tömmas var sjätte vecka istället för varannan vilket gör att du kommer behöva sortera ut dina förpackningar för att få plats. Något som gör stor skillnad för miljön eftersom fler förpackningar då kan materialåtervinnas.
Vi sparar också resurser genom att genom att behålla de soptunnor vi redan har eftersom vi kan då fortsätta använda 38 000 fullt fungerande tunnor och slipper köpa in 45 000 nya fyrfackskärl. Vi behöver bara komplettera med tunnor för plast och papper.
Me det här systemet kan vi fortsätta använda de tvåfacksbilar vi redan använder idag. Det innebär att vi inte behöver bekosta inköp av nya bilar.
Om vi inför fyrfackssystem för villor krävs två olika typer av bilar i verksamheten. Fyrfacksbilar för att tömma fyrfackstunnor hos villor och tvåfacksbilar för att tömma vanliga tunnor hos flerbostadshus. Det skulle alltså leda till fler transporter med två olika typer av fordon som åker runt i kommunen, vilket är sämre för miljön.
Hur ofta kommer tunnorna att tömmas?
Vi kommer att tömma de två nya tunnorna på samma sätt som de du redan har för mat- och restavfall. Sopbilen kommer med samma tvåveckorsintervall som tidigare och tömmer två soptunnor varje gång. Varje gång du ställer ut tunnan för matavfall så ställer du även ut en av de andra tunnorna.
- Matavfall hämtas varannan vecka.
- Restavfall, plastförpackningar och pappersförpackningar hämtas växlande var sjätte vecka.
Vad är miljönyttan?
Plockanalyser visar att ungefär en tredjedel av innehållet i soptunnan är förpackningar som borde ha sorterats ut. Genom att sortera ut förpackningarna kan producenterna materialåtervinna mer avfall, vilket sparar resurser och minskar koldioxidutsläppen.
När det blir enklare att sortera nära hemmet blir det också lättare att göra rätt.
Huvudanledningen till lagförändringen är att öka mängden insamlade förpackningar, så att vi når uppsatta klimatmål. Vi bidrar till miljönyttan med vårt val av insamlingssystem, som innebär att vi kan fortsätta använda befintliga sopbilar och tunnor för rest- och matavfall.
Tunnorna för plast- och pappersförpackningar är också tillverkade av 100 procent återvunnen plast.
Kommer det att lukta när tunnorna töms mer sällan?
Det är oftast matrester som börjar lukta illa. De ska slängas i den bruna tunnan för matavfall som töms varannan vecka. Det minskar risken för lukt. Blöjor slängs i restavfallet och för att undvika lukt kan man vara noga med att knyta igen plastpåsen de ligger i.
Vad händer med mitt sorterade avfall?
Allt avfall som du sorterar ut tas till vara på bästa möjliga sätt. Pappersförpckningar fraktas till ett pappersbruk där de genom en process bryts ner och till slut blir till nya förpackningar. De kan återvinnas minst sju gånger. Plastförpackningar transporteras till Svensk Plaståtervinning i Motala där de sorteras ut beroende på plasttyp och sedan återvinns till nya plastförpackningar.
Att återvinna förpackningar och sparar på jordens ändliga resurser då inga nya råvaror förbrukas och det går dessutom åt mindre energi och transporter att återvinna, än att producera nytt.
Vad händer med ditt avfall, sopor.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Varför samlar ni inte in glas- och metallförpackningar också?
Hur insamlingen av glas- och metallförpackningar ska gå till är ännu inte beslutad. Enligt den nya lagstiftningen ska alla hushåll ha fastighetsnära insamling av samtliga förpackningsslag 2027.
För att det ska bli en hållbar och effektiv insamling behöver vi även titta på andra lösningar än insamling i separata tunnor. Detta eftersom glas- och metallförpackningar kommer att ge mindre volymer och kan hämtas relativt sällan.
Bakgrunden till att vi, tillsammans med många andra kommuner väljer att börja samla in pappersförpackningar och plastförpackningar fastighetsnära, och avvaktar med glas och metall är att två olika skrivelser har lämnats från flera av Sveriges kommuner till regeringen, med syfte att få större flexibilitet när det gäller fastighetsnära insamling av förpackningar.
Var ska jag slänga tidningspapper, broschyrer och reklamblad?
Papper såsom tidningar, broschyrer, reklamblad, kopieringspapper ska lämnas på en återvinningsstation.
Vad gör jag om restavfallstunnan blir full innan sex veckor gått? Det fylls snabbt med blöjor.
I våra plockanalyser av det avfall vi hämtar upp kan vi se att endast 61 % av restavfallstunnan består av restavfall. Övrigt utrymme fylls av 28 % förpackningar, 4 % matavfall och 7 % annat avfall som ska lämnas på en återvinningscentral.
Det är en snittuträkning och det kan såklart variera från person till person. Men det borde vara möjligt för de flesta att frigöra utrymme i restavfallstunnan. För att undvika lukt från använda blöjor kan man vara extra noga med att knyta igen påsen de ligger i.
För att tunnornas utrymme ska räcka i sex veckor är det först och främst viktigt att...
- ... platta till pappersförpackningarna innan du slänger dem i tunnan för pappersförpackningar.
- ... samla mindre pappersförpackningar som toapappersrullar och mjölkkartonger i större förpackningar för att spara plats.
- ... samla mjuka plastförpackningar i t.ex. en brödpåse för att de ska ta mindre plats i tunnan för plastförpackningar.
Större förpackningar som du kan få om du exempelvis köpt en tv eller en möbel ska alltid lämnas på en återvinningsstation.
Om du någon enstaka gång får svårt att få tunnan att räcka till kan du lämna förpackningarna på en återvinningsstation. Men om det blir fullt varje gång, hör av dig till oss så hjälper vi dig med en större tunna för en mindre kostnad.
Kostar det mig något när ni tömmer tunnorna med förpackningar?
Insamling av pappers- och plastförpackningar kommer inte att kosta dig som privatperson något. Det är producenterna av förpackningar som ska ersätta kommunerna för deras kostnader för insamling, utifrån en ersättningsmodell.
Orsaken till att man kommer att ha tunnor vid fastigheten är att regeringen 2022 beslutade om nya regler som ska göra det enklare för hushållen att sortera sina förpackningar.
Förändringen innebär att det nu är kommunernas uppgift att samla in förpackningar från hushållen genom ett nytt insamlingssystem för förpackningar, som vi kallar närsorterat, som ska vara infört senast 1 januari 2027.
Var ska tunnorna stå? Hur ska de få plats?
Det kommer, precis som förut, att vara två tunnor som behöver stå framme på hämtningsplatsen på tömningsdagen.
Övrig tid kan du förvara tunnorna någon annanstans på fastigheten till exempel i ett förråd, vid garaget eller bakom huset. Du behöver bara rulla fram de som ska tömmas på tömningsdagen.
På vissa ställen kommer det inte att få plats med fler tunnor.
Vi är medvetna om att det kommer finnas områden där det inte får plats fler tunnor, till exempel hos de som idag har en gemensamuppställningsplats.
Ett tips är att ni som har tunnor på en gemensam uppställningsplats går ihop och bildar en samfällighet och beställer gemensamma tunnor. Viktigt är då att alla hushåll sorterar ut och slänger sitt avfall i rätt kärl, för att allt ska få plats.
Hitta på sidan