Sophämtning från villa
När kommer sopbilen? Här hittar du information om sophämtningen i Sundsvalls kommun och vad du ska tänka på för att den ska fungera så smidigt som möjligt.
Sophämtning i villa
Du betalar en tömningsavgift varje gång du får din gröna soptunna tömd. Matavfall, tidningar och förpackningar är exempel på sådant som ska sorteras ut för återvinning. Ju bättre du sorterar, desto färre tömningar av din gröna tunna behöver du.
När kommer sopbilen?
Vi hämtar dina sopor måndag-fredag, även om det är en röd dag. Se till att ha din soptunna utställd från 06.00 till 18.00 på tömningsdagen. För att ta reda på vilken dag du har sophämtning använder du sökfunktionen När kommer sopbilen? Länk till annan webbplats..
Förseningar
Ibland blir sopbilen försenad. Om du inte fått soporna hämtade på din vanliga dag, låt tunnan stå kvar vid tömningsplatsen och kontakta kundservice på kundservice@msva.se eller ring 020-120 25 00 för mer information.
Att förbereda inför sophämtningen
Som fastighetsägare har du ansvar för att se till att dina tunnor enkelt kan hämtas och tömmas. För att underlätta framkomligheten för våra chaufförer och för att säkra din sophämtning ska du inför tömningsdagen:
- Ställa soptunnorna med hjulen och handtaget mot vägen.
- Placera soptunnorna max två meter från vägen, de får inte placeras så att trafik och snöröjning hindras.
- Placera soptunnorna på en hårdgjord yta som inte lutar.
- Skotta och sanda framför tunnorna under vintertid.
- Ta bort hängande kvistar/grenar eller andra föremål som kan påverka tömningen.
- Inte fylla tunnorna mer än att de lätt kan stängas.
- Om vägen inte är farbar behöver du rulla fram dina soptunnor till närmaste farbar väg och ställa dem max två meter från vägen. Det är chauffören som avgör om en väg är farbar eller inte.
Vad ska i soppåsen?
I den gröna tunnan ska du slänga det som är energiåtervinning. Nedanför ser du en lista med exempel på saker som ska till gröna tunnan.
- Toalettartiklar - Tops, bomull, hemsjukvård, plåster, bandage, bindor, tamponger, blöjor, tvättlappar, tandtråd, rakhyvel, toalettborste och tandborste (inte eldriven).
- Från köket - Diskborsten, disktrasan, bakplåtspapper, trasigt husgeråd utan el, ljusmanschett av plast/textil, vaxduk, tallriksunderlägg, grytlapp, papptallrik, ballonger.
- Från hemmakontoret - Kuvert, suddgummi, penna, tejp, häftmassa, cd-skiva
- Från husdjur - Använd kattsand, hundhår, hundlatrin och spån från smådjursburar.
- Tobak - Fimpar, snus och piprensare.
- Annat brännbart - Dammsugarpåsen, golvmoppen, trasiga kläder och skor och utnött skinn som en plånbok och trasig väska, tuggummi, fotografier, klädnypor, glasögon, fotoram, klippta kontokort, tändstickor, ljusstumpar, trasiga leksaker (inte eldrivna).
Saknar du något i listan som du inte vet var du ska slänga? Använd sorteringsguiden, sopor.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att söka på den artikel du funderar över.
Saker som är för stora för att få plats i tunnan eller saker som inte får slängas där ska du lämna på en återvinningscentral. Förpackningar och tidningar lämnas till en återvinningsstation.
Aska och damm
Aska, sågspån och annat som dammar ska läggas i en hopknuten soppåse, innan du lägger det i soptunnan. Opaketerad aska och annat som dammar är ett arbetsmiljöproblem för chaufförerna som tömmer din soptunna.
Hur ska vägen se ut?
Bor du på landsbygden och vet att det kan vara svårt att ta sig fram med lastbil till din fastighet finns det ett antal saker att tänka på. Eftersom sikten från en sopbil är begränsad är det nämligen inte lämpligt att backa av säkerhetsskäl. Därför finns det också krav på att det ska finnas en vändplats eller en trevägskorsning på vägar där vi kör in med sopbilen. Vintertid ska framfartsvägen och vändplatsen vara plogad och sandad.
Det är chauffören som avgör om en väg är farbar eller inte. Om inte vägen är farbar behöver du rulla fram dina soptunnor till närmaste farbar väg och ställa dem max två meter från vägen.
Farbar väg innebär en väg som
- Har en fri höjd på minst 4,7 meter
- Har en köryta på minst 3,5 meter
- Har en godkänd vändmöjlighet
- Tål en total vikt på 18 ton
Hämtningsplatsen ska
- Ha en fri höjd om minst 4,7 meter
- Ha en fri bredd på minst 4,5 meter
- Ha en fri längd på minst 14 meter.
Beskrivning av godkänd vändmöjlighet
Återvändsgator ska i första hand ha en vändplan. Vändplanen ska ha en vänd yta på 18 meter i diameter och utanför vändytan ska finnas en hinderfri remsa om ca 1,5 meter. Vändning kan också ske i en T-korsning eller annan korsning om:
- Korsningen ligger på en väg med lite trafik
- Det är bra sikt på vändningsplatsen
- Daghem, skola, bostadsområden och så vidare där många barn vistas inte ligger i närheten av korsningen
- Att gångstigar och/eller cykelvägar inte ansluter vägen vid vändningsplatsen
- Säkerheten inte riskeras på annat sätt
Bedömning av vändmöjlighet vid tveksamma fall görs av MittSverige Vatten och Avfall i varje enskilt fall.
Sophämtning om du byggt nytt, köpt eller sålt ett hus
Om du har byggt ett nytt hus behöver du kontakta oss för att få nya soptunnor. Har du köpt eller sålt ett hus behöver ni göra ett ägarbyte av befintliga abonnemang för exempelvis sophämtning.
Hitta på sidan