Betydligt mindre avfall i centrala Sundsvall

Avfallsmängderna i Sundsvalls centrum har minskat ordentligt den senaste tiden.

-Det är en markant skillnad sedan allt fler jobbar hemifrån,säger Jonas Strandberg, Affärsområdeschef Avfall på MittSverige Vatten & Avfall. Samtidigt fortsätter Sundsvalls återvinningscentraler att dra till sig besökare.

Från slutet av januari till slutet av mars har avfallsmängderna i Sundsvalls centrum minskat med 35 procent i den gröna tunnan och hela 50 procent mindre mängd i den bruna matavfallstunnan.

-Vi valde att titta på centrum för att se hur coronaviruset har påverkat avfallsmängderna. Det är där vi har flest verksamheter, däribland stadens restauranger, säger Jonas Strandberg.

Antalet soptunnor som töms i centrum har minskat från normala 1 150 tunnor per vecka till runt 750.

-Det är en tydlig minskning, både i mängd och antal kärl som behöver tömmas, säger Jonas Strandberg.

Tänk till innan besök på återvinningscentraler

Trots uppmaningar om att hålla extra avstånd till varandra för att minimera smittspridning fortsätter besökarna att strömma till Sundsvalls återvinningscentraler.

-Många tillbringar mer tid i hemmet och verkar passa på att städa ur både förråd och garage. Vårens intåg innebär också redan en hel del rester från diverse trädgårdsarbete, säger Jonas Strandberg.

Antalet besökare under perioden januari till mars 2020 är 35 procent högre jämfört med samma period 2019. Den tidiga våren är en bidragande orsak till ökningen under perioden. Vi har infört restriktioner runt besök på återvinningscentralerna i syfte att hålla nere antalet samtidiga besökare för att minska risken för smittspridning. Det innebär att det kan uppstå köer.

-Jag skulle önska att man tänker över om man inte kan vänta med besöken ett tag. Om man är sjuk eller tillhör någon riskgrupp ska man definitivt stanna hemma, säger Jonas Strandberg.

Ett tips är att försöka åka dagtid under vardagar om man väljer att besöka en av återvinningscentralerna nu under våren. Helger är normalt välbesökta.

-Som ett alternativ till besök på våra återvinningscentraler vill jag också tipsa om möjligheten att köpa den så kallade trädgårdssäcken av oss så hämtar vi rester från trädgårdsarbetet hemma vid villan, säger Jonas Strandberg.

Hej och välkommen till MittSverige Vatten & Avfall.

Välj din kommun för att ta del av information som gäller där du
bor. Du kan alltid ändra ditt val i toppen av sidan.