Avfallstrappan

Avfallstrappan är ett sätt att visa i vilken ordning vi bör ta hand om vårt avfall. Ju högre upp i trappan desto bättre för oss och vår miljö.

EU har beslutat om en avfallshierarki, en avfallstrappa, som ska styra hur vi hanterar vårt avfall. Att följa stegen i trappan gör det enkelt att minska avfallsmängderna och att skapa förutsättningar för ökad återvinning och återanvändning. Minimera är bättre än att återanvända, att återanvända är bättre än att återvinna, och så vidare. Bra hjälp när du själv ska minska och sortera dina sopor!

Högst upp i trappan steg 1, minimera

Att minimera avfallet är inte samma sak som att sopsortera utan innebär att avfallet inte uppstår alls. Det man inte behöver skaffa behöver man heller inte slänga. Här kommer några tips för att förebygga avfall.

  • Köp bara det du verkligen vill ha eller behöver. Och satsa på produkter av hög kvalitet.
  • Låna eller hyr saker du bara behöver vid enstaka tillfällen.
  • Ge bort upplevelser istället för vanliga paket, till exempel biobesök eller en god middag.
  • Planera dina matinköp för att inte behöva slänga mat som blivit för gammal.
  • Handla i tygpåse istället för plastpåse.
  • Drick kranvatten istället för vatten på flaska eller burk.
  • Ge bort eller sälj saker du inte vill ha men som fortfarande är i bra skick.
  • Sätt upp en ”reklam-nej tack”-skylt på postlådan.

Steg 2, återanvända

Det du inte behöver längre kan vara ett fynd för någon annan. Återanvända eller återbruka, det är att använda något igen istället för att slänga det. Näst efter att minimera avfallet är det det bästa du kan göra för miljön.

Handla begagnat

Det finns många butiker i Sundsvallsområdet som säljer begagnade saker, kläder och möbler. Förutom att det i många fall är billigare att handla begagnat så är det bra både för oss och för miljön. Du kan också sälja och köpa begagnade saker på internet på sidor som blocket.se och tradera.se eller genom annons i tidningen. Det finns också många bytesgrupper på Facebook.

Ordna klädbytardag

Rensa din garderob på kläder som du inte längre använder, kan eller vill ha. Be dina vänner och bekanta göra detsamma och samlas för att byta kläder med varandra.

Ordna en leksaksbytardag

Ofta ledsnar barn på leksaker. Innan jul kan du arrangera en leksaksbytardag för att byta leksaker med andra. På så sätt ordnar du julklapparna utan att det blir dyrt eller ökar konsumtionen.

Ge till välgörenhet

På alla återvinningscentraler kan du lämna sport- och friluftsutrustning i Fritidsbankens behållare. Då minskar mängden sopor samtidigt som återbruket ökar. Det finns också flera second handbutiker runt om i Sundsvall. En del är specialiserade på kläder, andra på prylar och möbler. Vissa butiker hämtar dina saker direkt vid dörren. För mer information, kontakta Myrorna, Röda Korset, Mitt Secondhand & Biståndscenter, Återbruket eller andra butiker.

Steg 3, återvinna

Lämna dina tidningar och förpackningar på en återvinningsstation så återvinns materialet. Även en stor del av materialet från de grovsopor du lämnar på återvinningscentralen återvinns. Genom återvinning sparar vi på jordens resurser och att använda återvunnet material kräver mindre energi än att använda ny råvara.

Steg 4, energiåtervinna

Om det inte går att återvinna en sak går det fortfarande att utvinna energi från den. De saker som du slänger i soptunnan, och det du sorterar som energiåtervinning på återvinningscentralen förbränns och blir till el och fjärrvärme.

Längst ner i trappan och sämst: deponera

Om inget av de andra alternativen är möjligt är den sista utvägen att deponera, att lägga på soptippen. Det ska helst undvikas och det är också en väldigt liten mängd, bara 0,8 procent, av soporna som går till deponi i Sverige.

 

Hej och välkommen till MittSverige Vatten & Avfall.

Välj din kommun för att ta del av information som gäller där du
bor. Du kan alltid ändra ditt val i toppen av sidan.