Virtuellt vatten

Det vatten du använder att tvätta dig med, det du dricker och det du använder när du lagar mat är synligt och går att mäta. Varje dygn använder du som bor i Sverige ungefär 160 liter synligt vatten, men det är bara en bråkdel av det du använder totalt.

Även när du stängt av vattenkranen där hemma fortsätter du använda vatten. Massor av vatten! När du drar på dig ett par jeans, till exempel, använder du 10 000 liter vatten.

Vi är vana vid att inte behöva tänka på hur mycket vatten vi använder eftersom vi har gott om vatten där vi bor. Men det vatten vi använder men som inte syns, det som kallas virtuellt vatten, sätter avtryck i andra delar av världen. Många gånger på platser där vatten är en stor bristvara. Virtuellt vatten, det är allt det vatten som går åt för att producera en vara, förpackningar och transport inräknade. Av allt det vatten vi använder är 97 procent virtuellt. Genom att göra smarta val när du handlar, kan du använda mindre mängd virtuellt vatten.

Användandet av virtuellt vatten är, precis som med synligt vatten, ojämnt fördelat i världen. I Sverige gör vi av med 5 890 liter per person och dag. Det är lika mycket vatten som ryms i 39 badkar!

I takt med att vi blir fler på jorden så behöver produktionen av mat öka. Fram till 2050 kommer vi att behöva producera 70 procent mer mat för att alla ska bli mätta. Till det behövs 50 procent mer vatten än vad som används idag. De begränsade vattenresurser som finns på jorden kan därför tvinga oss människor att anpassa oss till en hållbarare livsstil.

Ett kilo nötkött 15 400 liter Ett kilo ketchup 530 liter
Ett par jeans 10 000 liter En påse (300 g) chips 312 liter
En hamburgare 2 400 liter Ett glas mjölk 255 liter
Ett kilo ost 5 060 liter Ett glas äppeljuice 230 liter
En t-shirt 2 700 liter Ett ägg 200 liter
Ett kilo ris 2 700 liter En kopp kaffe 130 liter
100 gram choklad 1 700 liter Ett glas vin 110 liter

Hej och välkommen till MittSverige Vatten & Avfall.

Välj din kommun för att ta del av information som gäller där du
bor. Du kan alltid ändra ditt val i toppen av sidan.