Förändrad avfallstaxa 2023 Förändrad avfallstaxa 2023
1 januari 2023 förändras konstruktionen i Sundsvalls kommuns avfallstaxa. Den nya taxan blir volymbaserad med behovstömning. Du betalar alltså för de gånger du ställer fram tunnan för tömning, till skillnad mot idag när du betalar för hur mycket avfallet väger.
I den nuvarande avfallstaxan baseras den rörliga delen både på vikt och volym. Du som kund betalar alltså en avgift både per kilo restavfall i gröna tunnan och per tömning av tunnan. Den förändrade taxan kommer istället ha en rörlig avgift enbart för tömning, kompletterat med en fast avgift och en kärlavgift.
Pågående utredningar om bland annat bostadsnära insamling av förpackningar och att kommunen tar över ansvaret för returpapper från 1 januari 2022, förändrad lagstiftning och skärpta miljökrav är exempel på orsaker som gör att det behövs en förändrad konstruktion av avfallstaxan i Sundsvall.
Vanliga frågor och svar
Vad är det som gör att ni höjt taxan så mycket de senaste åren?
- Det främsta skälet är skärpt miljölagstiftning. Till exempel har en förbränningsskatt införts, som innebär att våra kostnader för hantering och behandling av avfallet ökar med 2,5 miljoner kronor per år. Priset på utsläppsrätter påverkar också, ju mer plast vi har i restavfallet, desto mer koldioxid sprids vid förbränning och ju mer tvingas vi betala. Ju mindre avfall vi genererar i Sundsvall, desto lättare har vi att hålla nere taxan.
- Lagstiftning gör även att våra leverantörer får ökade miljökrav att hantera vilket höjer kostnaderna. Våra kostnader utgörs till 85 procent av upphandlade tjänster, så varje indexuppräkning av avtalen eller ny upphandling driver på kostnader utan att vi kan påverka så mycket. Papperskostnader är ytterligare ett exempel, som gjort att kostnaden för matavfallspåsar stigit.
Vad gör ni för att få människor att sortera sitt avfall bättre?
Vet vi om vi har dyr eller billig avfallshantering i kommunen? Har vi jämfört våra kostnader med andra kommuners kostnader?
Kommer sjukdomstaxan att återinföras? Det blir väldigt höga avgifter när man som äldre till exempel tvingas använda blöjor.
Företag kan idag beställa hämtning av verksamhetsavfall från andra leverantörer än kommunens. Hur blir det med det i framtiden?
Jag har hört talas om bostadsnära insamling, men vad innebär det?
- Det finns ett förslag just nu på att producenterna ska finansiera insamlingen av förpackningar i glas (färgat, ofärgat), papper och kartong, plast och metall, men att kommunen ska stå för själva genomförandet. Detta ska vara infört i samtliga kommuner senast 2026 enligt förslaget. Det finns dock inget beslut.
- Vid ett införande finns flera alternativa lösningar, antingen ett flerfackskärl, där tunnan är uppdelad i fack för de olika förpackningsslagen och restavfall och matavfall, eller optisk sortering, där du har olika färger på plastpåsar beroende på vilken typ av avfall du lagt i dem och så sorteras de i nästa steg, eller ett kärl för vardera avfallsslaget/-fraktionen.
Varför kan jag inte bara betala en fast avgift och sen åka och slänga soporna själv?
Det finns ju tekniker för att veta när en tunna behöver tömmas, har ni tittat på det?
Finns det inte risk för lukt och råttor om tunnan inte töms så ofta?
Hur kan det bli mer ekonomiskt eller miljövänligt när ni ändå kör samma rutt varannan vecka för att tömma den bruna tunnan?
Man kan alltså välja olika tömningsintervaller. Hur funkar det?
Hur mycket styrs egentligen någons beteende av själva taxan?
Hur blir miljöstyrningen starkare med detta system, jämfört med vägning?
Varför väljer ni inte att ha en fast avgift baserat på hur stor tunna man har?
- Vi går miste om miljöstyrningen, det vill säga det kostar kunden detsamma oavsett om du har större eller mindre avfallsmängder.
- Det handlar om miljöstyrning. Du ska själv kunna påverka dina kostnader genom att sortera ut så mycket återvinningsbart avfall som möjligt. Om du har lite avfall kan du tömma tunnan mer sällan och det ska löna sig att ha små avfallsmängder, oavsett storlek på tunnan.
- Detta förslag innebär också en mindre förändring mot dagens taxa, då vi bara tar bort viktavgiften men behåller tömningsavgiften.