Frågor om avfall

Det finns stora skillnader mellan återvinningsstationer och återvinningscentraler. Återvinningscentraler är bemannade och du kan lämna till exempel metall, vitvaror, trädgårdsavfall, brännbart avfall och även farligt avfall. Besök på återvinningscentralerna ingår i avfallstaxan. På en återvinningsstation lämnar man bara tidningar och förpackningar. Det är Förpackning- och tidningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för samtliga återvinningsstationer.

Om du hittar en allmän plats som är nedskräpad, kontakta stadsbyggnadskontoret, 060-19 13 00.

140 liters tunna: 50 x 60 x 100 cm (bredd x djup x höjd) 190 liters tunna: 60 x 75 x 110 cm (bredd x djup x höjd) Den bruna tunnan (för matavfall) är 140 liter. Den vanligaste storleken på den gröna tunnan är 190 liter men det finns också 140 literstunnor.

Blankett för att ansöka om autogiro finns att ladda ner på sidan blanketter under menyrubriken Kundservice. Har du inte möjlighet att skriva ut blanketten, kontakta oss så skickar vi den till dig. När du har fyllt i blanketten skickar du den i retur till oss.

Frågor om matavfall

Av matavfallet produceras biogas som sedan uppgraderas till fordonsgas. Fordonsgasen kan du tanka både i Härnösand och Sundsvall, Gärde. Se filmen "Det här händer med matavfallet"

Du kan hämta en påshållare hos oss på Stuvarvägen 17 i Sundsvall. Vår reception har öppet helgfri måndag - fredag kl.  8.00-16.00 (lunchstängt 11.30-12.30). Påshållare finns också att hämta på Johannedals återvinningscentral.

I Sundsvall, Timrå eller Nordanstigs kommuner är det inte tillåtet att installera avfallskvarn. Belastningen på våra avloppsledningsnät riskerar att bli för hög, vilket i sin tur kan leda till stopp i avloppet.

För att kunna sortera matavfall behöver du skaffa ett året runt-abonnemang till din stuga. Kontakta vår kundservice på kundservice@msva.se eller 020-120 25 00.

Vi vill att så många som möjligt ska välja att sortera sina matrester i den bruna tunnan. Därför får du ett rabatterat kilopris om du väljer det alternativet. En hemkompost kräver både vilja, kunskap och engagemang. En illa skött kompost gör mer skada än nytta och kan släppa ut växthusgaser i naturen.

Ja det får du. Men du behöver du följa vissa regler och måste anmäla till miljökontoret att du börjar kompostera.

  • Lägg påsen i en hink med lock och låt den frysa till en stund innan du lägger den i den bruna tunnan.
  • Lägg tidningspapper i botten av tunnan.
  • Ruska om tunnan när du ställer ut den för tömning.
  • Håll tunnan ren! Det minskar risken för fastfrysning.

Du får kompostpåsar när du börjar sortera dina matrester. När påsarna tar slut kan du hämta nya på olika platser i kommunen, på återvinningscentraler eller i matbutiker till exempel. Matavfall från hushåll 

Det är viktigt att du bara använder de papperspåsar som MittSverige Vatten & Avfall tillhandahåller. Det är viktigt för att vi ska kunna vara säkra på att påsarna kan brytas ned när vi gör biogas.

Matrester (tillagade eller råa), blommor och blad (ej jord), bröd, grönsaker, rotsaker och frukt, kaffesump och kaffefilter, mindre ben från kött, fisk och fågel, tesump och tepåsar, ris, mjöl och pasta, ägg och äggskal, skal från skaldjur, snacks.

Frågor om egna tunnor i sommarstugor

Du har rätt att använda din soptunna vid sommarstugan till och med 30 september. Det innebär att du får en sista tömning din nästkommande ordinarie tömningsdag i oktober månad.

För att kunna sortera matavfall behöver du skaffa ett året runt-abonnemang till din stuga. Kontakta vår kundservice på kundservice@msva.se eller 020-120 25 00.

Dra in tunnan på din tomt när säsongen är slut. Om du lämnat sommarstugan för säsongen kanske du kan be en granne om hjälp.

Tunnan töms varannan vecka. Dra fram din tunna till en farbar väg när du behöver få den tömd. Läs mer om vad som menas med "farbar väg".

Använd funktionen "När kommer sopbilen?" och se när sopbilen kommer till dig.

Hej och välkommen till MittSverige Vatten & Avfall.

Välj din kommun för att ta del av information som gäller där du
bor. Du kan alltid ändra ditt val i toppen av sidan.