Frågor om vattenmätare
Jag vill inte sätta upp en konsol. Vad händer då?
Om inte bolaget har bestämt annat ska din vattenförbrukning mätas. Det är ett krav att det finns en mätarkonsol med avstängningsventiler vid mätarplatsen. Konsolen stabiliserar rören så bytet blir säkrare och risken för läckage blir mindre.
Har du inte en konsol ber vid dig att kontakta en rörmokare för att få en installerad.
Vattenmätare ska enligt lag bytas med ett visst tidsintervall och du kommer att få brev från oss när det är dags att byta din vattenmätare.
Om du inte följer kravet på att montera en konsol får du istället en schablontaxa. För permanentboende: 200 kubikmeter per år och lägenhet och för fritidshus: 50 kubikmeter per år
Jag har inte utrymme för en konsol där min vattenmätare sitter idag, vad händer då?
För att en mätarplats ska vara godkänd ska en konsol vara monterad. Är det trångt om utrymme och svårt att se hur konsolen kan få plats, bör du konsultera en rörmokare för råd om hur du skapar en godkänd mätarplats.
Min vattenmätare sitter under varmvattenberedaren. Vad behöver jag tänka på inför bytet?
En konsol ska monteras på mätarplatsen under varmvattenberedaren och oftast kan den fästas i varmvattenberedarens stålkonstruktion mot golvet. Finns det inte utrymme för det bör du konsultera en rörmokare för hur du skapar en godkänd mätarplats.
Jag ska sälja min fastighet, vad gäller då?
Fram tills att fastigheten är såld och ägarbyte har skett så ansvarar du som nuvarande fastighetsägare för att förbereda och göra det möjligt att byta vattenmätare. Om fastigheten blir såld innan mätarbytet är gjort är det viktigt att du informerar köparen om att mätarbyte kommer att göras på fastigheten.
Jag ska snart bygga och flytta min mätarplats, vad händer då?
Hör gärna av dig till MittSverige Vatten & Avfall på 020-120 25 00 eller via kundservice@msva.se så ser vi om det går att skjuta fram ditt mätarbyte.
Jag har en mätarbrunn. Ska jag ändå ha en konsol?

Jag saknar konsol och det är väntetid hos rörmokaren. Vad ska jag göra?
Hör av er till den som finns angiven i aviseringsbrevet eller till oss på MittSverige Vatten & Avfall på 020-120 25 00 eller via kundservice@msva.se så skjuter vi fram ditt mätarbyte.
Jag vill inte sätta upp en konsol, vad händer då?
Om inte bolaget har bestämt annat ska din vattenförbrukning mätas. Det är ett krav att det finns en mätarkonsol med avstängningsventiler vid mätarplatsen. Konsolen stabiliserar rören så bytet blir säkrare och risken för läckage blir mindre.
Har du inte en konsol ber vid dig att kontakta en rörmokare för att få en installerad.
Vattenmätare ska enligt lag bytas med ett visst tidsintervall och du kommer att få brev från oss när det är dags att byta din vattenmätare.
Vilken rörmokare ska utföra jobbet?
Det är helt upp till dig som fastighetsägare att anlita den rörmokare du önskar. Vi ser gärna att installationen är fackmannamässigt utförd. Kolla gärna med ditt försäkringsbolag vad som gäller i händelse av skada.
Står MittSverige Vatten & avfall för kostnaden för vattenmätarplatsen?
Nej, fastighetsägaren ansvarar för vattenmätarplatsen. Ansvarsförhållande mellan bolag och fastighetsägare regleras i ABVA (allmänna bestämmelser kring vatten och avlopp)
Vilka krav ställer ni på vattenmätarplatsen?
För att mätarplatsen ska var godkänd inför mätarbytet ska följande tre delar finnas på plats:
- Fungerande avstängningsventiler före och efter mätaren (Obs! LK580/581 är ej godkända ventiler och ska bytas oavsett).
- Fastmonterad konsolbygel (exempelvis mot vägg).
- Skjutbar kopplingshylsa.

Har ni rätt att ställa krav på mätarplatsen?
Ja, det regleras i kommunens ABVA (Allmänna bestämmelser kring vatten och avlopp) som beslutas i kommunfullmäktige.
Varför kräver ni konsol? Det har inte krävts vid tidigare byten.
Swedac ställer krav på byte av vattenmätare och Enligt Svenskt vattens publikation P100 bör en mätarplats ha en konsol som består av följande tre delar: avstängningsventiler före och efter mätaren, en bygel som sitter fast i exempelvis en vägg samt en skjutbar kopplingshylsa (teleskopdel).
Det är den säkraste konstruktionen för mätarplatsen och minimerar skaderisk och läckage vid mätarbyten eller tillsyn. Därför har MittSverige Vatten & Avfall beslutat att det ska finnas en konsol enligt beskrivningen ovan på alla godkända mätarplatser.
Vad kostar bytet av vattenmätare?
Själva mätarbytet kostar ingenting, det ingår i din taxa. Eventuella åtgärder av mätarplatsen bekostas av dig som fastighetsägare.
Varför ska vattenmätaren bytas ut?
Vattenmätare ska bytas ut senast var 10:e år i Sundsvall, Timrå och Nordanstig enligt de föreskrifter som MittSverige Vatten och Avfall ska följa. Swedac är den myndighet om kontrollerar mätutrustning. Besök gärna www.swedac.se för mer information.
Vad händer om jag inte är hemma vid mätarbyte?
Om MittSverige Vatten och Avfall lämnat meddelande om ett mätarbyte och inte får tillträde till mätaren debiterar vi en avgift på 632 kronor. Avbokning måste göras senast dagen innan bokad tid.
Vem ansvarar för mätarplats och mätarbrunn?

Senast ändrad:
11 november, 2020, 16:12