LTA-station
Här finns information om LTA och hur det fungerar.
Checklista/färdiganmälan som saknas
Det har uppmärksammats att vissa fastighetsägare har fått sin LTA-station levererad utan checklista. Har du inte fått med checklistan/färdiganmälan finns den att hämta och skriva ut på den sidan med länk här nedan, under rubriken Dokument.
Skandinavisk kommunalteknik. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad är en LTA-station?
När man bygger ut det kommunala vatten- och avloppsledningsnätet så blir fastighetsägarna anslutna till ledningsnätet antingen med självfall eller så måste fastighetsägaren gräva ner en LTA-station (Lätt Tryck Avlopp) för att kunna pumpa avloppsvattnet från sin fastighet ut till det kommunala ledningsnätet. Det är markförhållande i området där du bor som styr om du behöver en LTA-station eller inte.
LTA-stationen ingår i din anslutningskostnad.
LTA är en liten pumpstation, med en tank, en pump och en apparatlåda för pumpens styrning. Till LTA-enheten rinner avloppsvattnet med självfall från LTA-enheten och sedan pumpas det till det kommunala ledningsnätet. För att säkerställa LTA-enhetens funktion finns ett larm på enheten.
Du kommer i god tid att få information om vilken lösning som gäller just för din fastighet samt information om beställning av LTA.
Anslutning med LTA
När får jag min LTA-station?
När MittSverige Vatten och Avfall utfört ledningsarbetet fram till fastigheterna och systemet är klart att användas kommer vi skriftligen lämna besked om upprättad förbindelsepunkt.
I samband med det skickas fakturan för anslutningen.
När fakturan för anslutningen är betald och platsen för din LTA-station är godkänd kan du som fastighetsägare beställa din LTA-station genom att kontakta oss. Servicemålet är att din LTA-station levereras fem dagar efter beställning. Så tänk på att beställa den i god tid.
Hur mycket ström drar en LTA-station?
Ungefär lika mycket som en dammsugare, ca 1000W. På ett året-om-boende blir det 100kWh per år.
LTA-stationerna kommer från Skandinavisk Kommunalteknik, SKT. På deras webbplats finns samlad information om LTA-stationerna, förslag på utbildade entreprenörer av SKT, monteringsanvisningar, hur mycket ström en LTA-station drar och annan viktig information.
Ta mig till Skandinavisk Kommunalteknik, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så här ska din LTA-station placeras
Det är du som fastighetsägare som är ansvarig för att servicepersonal kan komma åt stationen för att åtgärda eventuella fel. Placeringen bestäms utifrån tillgänglighet för service och utifrån de förutsättningarna som finns för din fastighet. Nedan listar vi vad som gäller när du ska placera din LTA-station. Tänk på att driftsättning sker inom 10 arbetsdagar från beställning.
Placering
- Du som fastighetsägare är skyldig att upplåta plats på din fastighet för LTA-stationen.
- Var din LTA-station ska placeras föregås av en dialog mellan MittSverige Vatten och Avfall (MSVA) och dig som fastighetsägare. Efter det så beslutar MSVA om var placeringen blir på fastigheten.
- LTA-stationen placeras så nära farbar väg som möjligt, med farbar väg menar vi en väg där vi kommer fram med våra servicefordon samt lastbil utrustad med slamsug. En farbar väg är tillräckligt bred för fordonen och har inte vegetation som växer in i vägen.
- I de fall då LTA-stationen inte kan placeras i anslutning till farbar väg så ska det finnas möjlighet att från farbar väg nå LTA-stationen utan hinder med en mindre vagn/kärra eller liknande. För detta krävs en väg som är minst en (1) meter bred. Trappor, vegetation eller andra föremål som försvårar framkomlighet räknar vi som hinder.
- En sugbil ska kunna komma åt LTA-stationen. Om avståndet från en farbar väg är mer än 45 meter tar vi ut en extra avgift för tömning enligt samma princip som för kommunens avfallstaxa för extra meter vid slamtömning.
- LTA-stationen ska placeras på en plats där den inte riskerar att köras över av fordon.
Säkerhet
- Gräv ner LTA-stationen på frostfritt djup eller skydda den mot frost på annat sätt, med till exempel isolering och värmekabel.
- Regnvatten ska kunna rinna bort från LTA-stationen.
Tillgänglighet
- Elskåpet är placerat i LTA-stationen och du som fastighetsägare ansvarar för att dra fram strömförsörjning till den enligt MittSverige Vatten och Avfalls instruktion.
- Elkabeln ska förläggas i kabelrör och dras den kortaste vägen, inte runt LTA-stationen.
- Den medföljande stolpen med larmlampan skall placeras max 50 centimeter från LTA-stationen
- Det är valfritt för dig som fastighetsägaren att även montera en extra larmdosa inne i din fastighet. Kontakta kundservice på 020-120 25 00 om du önskar få ut en larmdosa.
- 1,5 meter runt din LTA-station ska ytan vara plan och fri från grov växtlighet och byggnationer. Det är för att den ska vara lätt att komma åt vid service och underhåll.
- Om du under vintern drabbas av en driftstörning som behöver åtgärdas behöver du se till att det är skottat och sandat till och runt LTA-stationen.
Om LTA-stationen är felplacerad eller otillgänglig
- Om LTA-stationen är felplacerad påpekar vi det vid besiktningen som görs innan den tas i drift. Det är du som fastighetsägare som är ansvarig för att åtgärda en felaktig placering och vi kan inte ta LTA-stationen i drift förrän eventuella fel är åtgärdade.
- Om vi kommer ut till dig men inte kan genomföra det som är tänkt på grund av att LTA-stationen är felplacerad eller otillgänglig tar vi ut en avgift enligt gällande taxa.
- I de fall du byggt över LTA-stationen kan du behöva riva bygget innan vi kan utföra service. Att riva bygget är fastighetsägarens ansvar.
- Skulle LTA-stationen skadas, till exempel av påkörning/plogning, är det du som fastighetsägare som bekostar reparationen.
Hitta på sidan