Världstoalettdagen 2024
Publicerad:
Uppdaterad:
Den 19 november varje år är det Världstoalettdagen, du har väl koll på vad du får spola ned i toaletten? Dina toalettvanor spolar roll!
Skräp hör inte hemma i toaletten
Att bara trycka på en spolknapp och veta att toalettvattnet tas om hand och renas på ett bra sätt är långt ifrån en självklarhet runt om i världen. Vi i Sverige, som har ett fungerade system för vatten och avlopp, tänker kanske inte ens på det, eftersom det bara funkar hos oss. Men i Sverige har vi ändå stora utmaningar då avloppen ofta används som sopnedkast. Varje vecka kommer cirka två ton skräp, som inte ska spolas ner i toaletten, till vårt största avloppsreningsverk Tivoliverket i Sundsvall. Skräp som fulspolas orsakar både stopp och stora problem i våra ledningar, pumpar och avloppsreningsverk och kostar både samhället och vattenanvändarna miljontals kronor i extra reningsarbete.
Våtservetter, mensskydd, tops, kondomer, hårbollar och bomullspads är exempel på saker som inte får spolas ned i toaletten. Men även leksaker, handdukar och strumpbyxor är saker som vi också ser spolas ned och som inte hör hemma i avloppet.
Vad får spolas ned i toaletten?
En enkel minnesregel för vad som får spolas ned är KBT - Kiss, bajs och toalettpapper. Mer utförligt beskrivet är det bara sånt som kommer inifrån kroppen som ska spolas ned i toaletten, och så toalettpapper förstås.
Fakta om världstoalettdagen
Den 19 november varje år är det FN:s internationella världstoalettdag. Dagen syftar till att uppmärksamma varför sanitet och toaletter är så viktigt för vår hälsa och världens utveckling. Trots att tillgång till sanitet är en mänsklig rättighet lever idag 1,5 miljarder människor i världen utan tillgång till säkra sanitära lösningar, och för 419 miljoner av dem innebär det att de måste uträtta sina behov utomhus. Årets tema för världstoalettdagen, "Toaletter – En plats för fred", belyser den avgörande roll toaletter spelar i att skapa trygghet, hälsa och värdighet i både globala och lokala sammanhang.