Klimatkalkyl visar på minskade koldioxidutsläpp

Publicerad:
Uppdaterad:
Längs Njurundakusten, där vi bygger ut kommunalt vatten och avlopp till cirka 1000 fastigheter, har vi visat att klimat och ekonomi kan gå hand i hand. Genom att använda en klimatkalkyl och fokusera på smart hantering av schaktmassor har vi minskat både koldioxidutsläpp och kostnader genom mindre onödiga transporter och ökad återanvändning av massor.
Smart hantering av schaktmassor – bra för både plånbok och planet
Tidigare i höst redovisades en klimatkalkyl för område A i vår VA-utbyggnad längs Njurundakusten.
Målet med att ta fram en klimatkalkyl är att se vad vi kan göra annorlunda inom våra anläggningsprojekt för att minska vårt klimatavtryck, säger Peter Nylén, projektchef MittSverige Vatten och Avfall.
Projektet har genomfört ett antal insatser som bidrar till minskad klimatpåverkan och i klimatkalkylen för område A har vi valt att fokusera på att beräkna vilken effekt dessa insatser faktiskt gett. I kalkylen kan vi se att ett förändrat arbetssätt lett till att vi minskat våra koldioxidutsläpp med 1000 ton, vilket motsvarar ett årligt utsläpp från hela 500 fossildrivna bilar. De områden som projektet bedömer har mest klimatpåverkan är ledningsschakt och masshantering. Kalkylen innehåller också förslag till förbättringar för resterande områden i projektet.
Vår ambition har varit att lära oss mer om hur klimatkalkyler tas fram, men också hitta fler insatser som vi kan arbeta med i kommande etapper. Genom kalkylen hoppas vi kunna skapa en samsyn i planeringen av ett anläggningsprojekt och vilken effekt det har både på miljön och ekonomin, säger Peter Nylén.
Kommande klimatkalkyler i projektet kan komma att fokusera på vad som händer om man byter drivmedel eller hur vi kan arbeta med våra materialval.