Stopp i avloppet

Läs om hur du gör när du drabbas av stopp i avloppet. Som fastighetsägare är du ansvarig för att ta hand om stopp i avloppet inom din fastighet fram till förbindelsepunkten.

Förbindelsepunkten, det vill säga där dina ledningar ansluts till det kommunala vatten- och avloppsledningsnätet,  ligger ofta 0,5 meter utanför fastighetsgränsen. Vi på MittSverige Vatten & Avfall ansvarar för det allmänna ledningsnätet, det vill säga ledningarna utanför fastigheten. Ditt ansvar som fastighetsägare sträcker sig fram till förbindelsepunkten.

Om du får stopp i avloppet, försök att undersöka var stoppet sitter. Det kan sitta inom fastigheten, men ibland kan stoppet bero på ett fel i den allmänna ledningen i gatan.

På din tomt finns en spolbrunn. Lyft på locket och undersök om det finns vatten i spolbrunnen. Finns det vatten i brunnen så sitter stoppet troligtvis i den allmänna ledningen. Kontakta då vår felanmälan på 020-120 25 10.

Om det inte finns vatten i spolbrunnen betyder det att stoppet sitter i dina egna ledningar. Då behöver du kontakta en spolbil.

Har du drabbats av stopp i avloppet eller översvämning? Ring vår felanmälan, 020-120 25 10, dygnet runt. Om vattnet har gjort skada, tänk på att kontakta ditt försäkringsbolag. Behöver du länspumpning, kontakta räddningstjänsten, ring 112.

Sitter stoppet i fastigheten? Då är det du som fastighetsägare som har ansvar för att rensa avloppsledningen. Ibland kan du behöva hjälp av en spolbil för att åtgärda stoppet. Ditt ansvar sträcker sig ända ut till förbindelsepunkten.

Om stoppet beror på fel i den allmänna ledningen så är det vårt ansvar. Vi har ledningstekniker redo att rycka ut dygnet runt, årets alla dagar. Kontakta vår felanmälan på 020-120 25 10.

Du kan enkelt förebygga stopp genom att tänka på vad som hamnar i avloppet. Allt som inte hör hemma i avloppet kan orsaka stopp: hushållspapper, tamponger, bomullspinnar eller matolja som stelnar och täpper till i rören.

Läs mer här om hur du kan ta hand om ditt avlopp.

 

Hej och välkommen till MittSverige Vatten & Avfall.

Välj din kommun för att ta del av information som gäller där du
bor. Du kan alltid ändra ditt val i toppen av sidan.