Utbyggnad vatten och avlopp Njurundakusten
Drygt 900 fastigheter längs Njurundakusten kommer att få kommunalt vatten och avlopp. Utbyggnaden är uppdelad i område A, B och C som du kan se i kartan nedanför. Klicka på kartan för att se namnet på områdena.
Varje onsdag, mellan klockan 08.00 – 11.00 har vi visningsboden öppen på projektkontoret i Bergafjärden.
Kom och ställ dina frågor om utbyggnaden av vatten och avlopp. Ingen fråga är för liten. I visningslokalen har vi även typexempel på vattenmätare, vattenmätarbrunn och LTA-station. Skyltar till projektkontoret i Bergafjärden finns från Löransvägen.
Avvikelser i öppettider kan förkomma under högtider, röda dagar, lov, semester eller sjukdom. Ring kundservice på telefon 020-120 25 00 innan ditt besök för säkerhetsskull. Övriga besök bokas. Har du frågor kontakta kundservice så hjälper de dig. Du når kundservice på telefon 020-120 25 00 eller kundservice@msva.se
Tidplan
Tidplan
På kartan, under rubriken Inledning, kan du se vilket område, A B eller C, din fastighet tillhör.
Område A Byggtid under 2022-2024 Bergafjärden, Marna, Bodviken, Ållerviken och Killingskär.
Karta över preliminära byggtider – Bergafjärden
Karta över preliminära byggtider – Marna
Karta över preliminära byggtider – Killingskär
Karta över preliminära byggtider – Bodviken
Karta över preliminära byggtider – Ållerviken
Tänk på att det här är tider vi börjar gräva i ditt område men det innebär inte att det finns möjlighet att koppla in sig till vatten och avlopp samtidigt.
Område B Byggtid under 2024-2025 Björköviken, Björkvik, Björkön och Pråmviken
Område C Byggtid under 2025-2026 Skrängstabodarna, Lerviken-Myrbodarna och Vikarbodarna Observera att tiderna är preliminära.
På gång i projektet
Kom och fira med oss!
Lördag 7 oktober, mellan klockan 10.00-13.00 firar vi att de första kunderna nu kan ansluta sig till vatten- och avloppsledningsnätet.
Kom och ta en fika med oss och passa på att gå en tipspromenad och vinn fina priser.
Vi håller till vid fotbollsplanen vid Bergafjärdens camping.
Varmt välkomna!
På gång i området
Delområdena Marna 1 och Bergafjärden 1 kommer att kunna ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppsledningsnätet runt mitten/slutet av september. Fastighetsägarna där har nu fått sina slutgiltiga förbindelsepunktkartor och fakturan för anslutningen.
Vi kommer att släppa på område för område fortsättningsvis. När det är aktuellt för ditt delområde att ansluta sig kommer du att få information från oss.
Just nu gräver i Ållerviken, Marna, Bergafjärden och överföringsledningen längs Löransvägen. Vill du se mer exakt vart i områdena vi gräver kan du se områdena i karta över preliminära byggtider, som finns i högre upp på sidan i delen Tidplaner.
I november/december påbörjar vi byggnation av pumpstationer i Björköviken och Björkvik.
Under vintern/våren börjar vi samtidigt med att gräva ledningssträckor i område B.



Återställning
När vi har grävt färdigt försöker vi alltid återställa marken så snabbt som möjligt. Ibland tar det längre tid än vi skulle vilja. Det beror ofta på att marken måste sätta sig innan vi kan lägga ny asfalt. På vintern måste vi ofta vänta tills tjälen har gått ur marken.
Artikel om projektet
Här kan du läsa mer om projektet i tidningen Byggplats
Tidplaner
Under fliken tidplaner kan du som fastighetsägare i område A nu se mer exakt när vi kommer och gräver i ditt område
Vanliga frågor och svar
När kommer fakturan för anslutningen?
Jag arrenderar min tomt, vad gäller då?
Vad gör jag med min slambrunn?
Sluttömning av slambrunn
Efter inkoppling till kommunalt avlopp ska samtliga slambrunnar (3-kammarbrunn, 2-kammarbrunn, sluten tank med mera) för bortkopplad enskild avloppsanläggning sluttömmas av oss på Mitt Sverige Vatten och Avfall. Det är alltså inte tillåtet att tömma brunnen själv eller med hjälp av någon entreprenör eller motsvarande. För att beställa sluttömning kontakta vår kundservice 020-120 25 00 så hjälper de dig.Slutförvaring av slambrunn
När sluttömning är utförd ska brunnen och eventuell fördelningsbrunn fyllas med massor av sten, jord eller liknande. Plastbrunnar krossas med fördel ovanifrån för att på ett enkelt sätt kunna fyllas. Är din brunn ny eller i bra skick, kan du om du så önskar, gräva upp den försiktigt och sälja den. Återfyll gropen med massor. Ett tredje alternativ är att gräva upp och köra brunnen till Blåbergets avfallsanläggning och därefter återfylla gropen. Har du frågor kontakta miljökontorets expedition på telefon 060-19 11 90.Hur lång tid har jag på mig att ansluta mig?
Kan jag förbereda redan nu med grävning på min fastighet?
När får jag vatten & avlopp?
Jag ser att det finns slangar på min fastighet. Kan jag koppla på mig nu?
Vad är en lägenhetsavgift?
Hur mycket kommer det att kosta att ansluta sig?
Vem gräver på min tomt?
Om jag bara är i min stuga några veckor om året, behöver jag betala för året om då?
Vill du behålla ditt eget vatten?
Hur lämnar jag in vattenprov på eget vatten?
Utrustning för analys av dricksvatten kan beställas från flera olika företag. Vi lyfter inte fram enskilda företag, men laboratoriet bör vara ackrediterat för de aktuella analyserna. På Swedas hemsida finns ett register över ackrediterade laboratorier i Sverige. Vatten för analys tar du från en dricksvattenkran inomhus, vanligen i köket. Vattenlaboratorierna brukar ha särskilda provtagningspaket som utgår från Livsmedelsverkets rekommendationer. Följande analyser för enskilda vattentäkter ska beställas:
- kemisk normalkontroll
- mikrobiologisk normalkontroll
- radon
Vad händer med provresultatet?
En kopia av analysresultatet från det ackrediterade laboratoriet ska skickas till: MittSverige Vatten & Avfall Box 189 851 03 Sundsvall Kriterierna för godkänt prov framgår av ”Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning”, där provtagningen ska ske enligt Bilaga 2 ”Normal analys” och analyssvaren vara godkända enligt Bilaga 1 ”Riktvärden för mikroorganismer, kemiska ämnen och egenskaper i dricksvatten – underlag för bedömning av dricksvattenprov”. Är vattenprovet tjänligt utan anmärkning får den enskilda vattentäkten behållas. Om fastighetsägaren väljer att använda eget dricksvatten kommer ingen avgiftsskyldighet för vatten att faktureras. Är provet tjänligt med anmärkning finns möjlighet att åtgärda felet och uppvisa ett nytt tjänligt analysresultat inom ett år.
Mer information
Vill du ha mer information om att behålla dig eget vatten kontakta vår kundservice så hjälper de dig. Du når de på 020-120 25 00. Även Miljökontoret kan svara på frågor om dricksvattnet. De når du på 060-19 11 90.
Om din förbindelsepunkt
En förbindelsepunkt är den punkt, ofta 0,5 meter utanför fastighetsgränsen, där dina ledningar från fastigheten ansluts till det allmänna dricksvatten- och avloppsledningsnätet.
I område A har vi börjat att upprätta förbindelsepunkter hos fastighetsägare. De ser lite olika ut beroende på om man är ansluten med självfall eller om man behöver en LTA-station för att pumpa avloppsvattnet vidare till det allmänna ledningsnätet.
Förbindelsepunkt med självfall
Här är ett exempel på förbindelsepunkt med självfall kan se ut.
Den större betäckningen som syns är spolbrunnen till avloppsledningen och den mindre är avstängningsventilen på vattenledningen. Brunnen och ventilen är MittSverige Vatten och Avfalls egendom och ventilen får enbart hanteras av vår egen personal. Brunnen och ventilen är fullt körbara och klarar av normal trafikbelastning. Den blå slangen som sticker upp är vattenledningen som i förlängningen sitter monterad i vattenventilen nere i marken.
Förbindelsepunkt med LTA
Här är ett exempel på förbindelsepunkt med LTA kan se ut.
Betäckningen med två lock som syns är till för att manövrera avstängningsventilerna på (A) Tryckavlopp och (V) Vatten. Dessa ventiler är Mittsverige Vatten och Avfalls egendom och får enbart hanteras av vår egen personal. Locken är fullt körbara och klarar av normal trafikbelastning. Den bruna slangen som sticker upp är avloppsledningen som i förlängningen sitter monterad i avloppsventilen nere i marken. Den blå slangen som sticker upp är vattenledningen som i förlängningen sitter monterad i vattenventilen nere i marken.
LTA-station
Vad är en LTA-station?
LTA är en liten pumpstation, med en tank, en pump och en apparatlåda för pumpens styrning. Till LTA-enheten rinner avloppsvattnet med självfall från LTA-enheten och sedan pumpas det till det kommunala ledningsnätet. För att säkerställa LTA-enhetens funktion finns ett larm på enheten.
Anslutning med LTA
När får jag min LTA-station? När MittSverige Vatten & Avfall utfört ledningsarbetet fram till fastigheterna och systemet är klart att användas kommer vi skriftligen lämna besked om upprättad förbindelsepunkt. I samband med det skickas fakturan för anslutningen. När fakturan är betald kan du som fastighetsägare beställa din LTA-station genom att kontakta oss. Mer information om beställning av LTA-station och driftsättning kommer längre fram.
Läs mer om LTA-stationen Det finns två storlekar på LTA-stationen, en större och en mindre. Vilken du får beror på förhållanden på din fastighet. Lär mer om modellerna, LPS2000EIV2 (lilla stationen) LPS2000E2 (stora stationen), hos leverantören, Svensk Kommunalteknik
Hur mycket ström drar LTA-stationen? Ungefär lika mycket som en dammsugare, ca 1000W. På ett året-om-boende blir det 100kWh per år.
Bakgrund och lagkrav
Digitalt informationsmöte 11 maj 2021
Frågor och svar från mötet
Nedan finns de frågor som ställdes inför och under mötet. Frågorna är indelade i ämnesområden.
Frågor om kostnader
Vad kommer det att kosta att ansluta sig?
Vad är avgörande för hur stor kostnaden per fastighet blir?
När ska anslutningsavgiften betalas och kommer hela som en klumpsumma?
Vi har en fastighet nyttjar 4 månader per år. Vi har kommunalt vatten men våra gamla ledningar inom området finns kvar. Kommer detta att påverka den totala installationskostnaden?
Är det skillnad i avgift beroende på om fastigheten används permanent eller bara under några veckor?
Varför skiljer sig kostnaden för anslutning beroende på tomtstorlek?
Förutom anslutningskostnad, hur ser de löpande kostnaderna ut?
Kommer brukningsavgiften, löpande kostnaden, vara annorlunda för oss längs Njurundakusten än för hushåll i Sundsvall?
Om man inte får banklån för anslutningskostnaden, finns det möjligheter till lån eller avbetalning?
Vad brukar anslutningen mellan ledningen och huset kosta?
Kommer det att vara samma pris 2026 som nu?
Vad är anslutningskostnaden för obebyggd tomt, är den samma om bebyggd?
Om fastigheten ligger utanför detaljplanen, måste man då ansluta och betala avgiften?
Om tomterna i detaljplanen inte är avstyckade, ska man betala för dem ändå?
Om man har en privat vattenförening och ansluter enbart till avlopp nu, hur blir kostnaden för att ansluta till vatten senare?
Kan man ansluta sig till vattenförsörjningen men inte koppla på utan andra avgifter än anslutningen?
Om man delar av en fastighet och gör två fastigheter efter anslutningen. Behöver man betala en ny anslutningsavgift då?
Hur säkerställer ni att kostnaderna för de enskilda fastigheterna blir så låga som möjligt?
Vad händer om man har ett hus idag men senare ansluter gäststuga?
Om man har en gäststuga på tomten som bara har diskvatten måste man betala en anslutningsavgift även för den?
Om man har en huvudbyggnad och en gäststuga i direkt anslutning till denna och båda har dusch och toalett att endast en anslutningsavgift gäller?
Frågor om anslutning
Vilka typer av alternativa avloppslösningar skulle ni kunna tänka er att acceptera och godkänna istället för kommunalt avlopp?
Vi är en samfällighetsförening som är ansluten till kommunalt vatten. I det fall vi på nytt ansluter oss till det kommunala vattnet, vad blir kostnaden för en ny anslutning?
Vad har man för möjlighet att bestämma vart förbindelsepunkten skall vara?
När är anslutningspunkterna för fastigheterna klara?
Vi som har redan har kommunalt vatten, blir det då enklare o billigare anslutning?
Om en fastighet redan har kommunalt vatten, kommer man att få behålla det eller drar ni nya ledningar?
Vad ska jag som fastighetsägare göra när jag inte vill ansluta till vatten eftersom det är fullgott vattenförsörjning från borrad brunn till fastigheten?
Vi har redan har ett väl fungerande avlopp? Kan jag avstå från ansluta mig?
När ledningen/arna är klara vid tomtgränsen hur lång tid har man på sig på att fixa sin egen ledning och koppla ihop på den eller skall det ske omedelbart?
Vår fastighet har enskilt avlopp, sluten tank för toa och tvåkammarbrunn för gråvatten. Kan vi fortsätta använda oss av nuvarande anläggning, eller om det är tvång att ansluta ?
Om man vill köpa in sig på anslutning, för framtida behov men ändå ha kvar förbränningstoaletten vi har. Går det? Eller blir det tvång att sätta in vattenklosett?
Hur ska vi tänka kring nytt avlopp vid nybyggnation på en fastighet med eget avlopp idag? Ska vi vänta med att bygga nytt eller kan vi förbereda för kommande inkoppling 2025/26?
Hur räknar man ut tomten om man har stuga på en samfällighet? Gräver man själv ner kundrör i en samfällighet?
Vår fastighet är ej bebyggd. Vad innebär detta?
Vilka kriterier ska vara uppfyllda för att anses som boendedel?
Utgår det någon rabatt för anslutningen om en fastighet har anlagt en godkänd avloppsanläggning under senare år?
Har enligt kommunens krav investerat i en EKO box anläggning år 2010. Får jag någon kompensation?
Får fastighetsägaren vara med och bestämma var anslutningspunkten ska placeras?
Måste jag ansluta mig till både vatten och avlopp?
Jag äger flera intilliggande fastigheter, vad innebär det?
Tekniska frågor
Vilken typ av pumpbrunn kommer det att levereras?
Skall varje fastighet ha en LTA-station?
På vilket djup kommer anslutningsslangen att ligga?
Vilken dimension är det på slangen?
Om en fastighet har trekammarbrunn, kan man då koppla ledningar till den, skarva in i trekammarbrunnen?
Anslutningen kan kräva el. Vad gör man om man inte har det indraget, måste jag dra in det?
Om huset inte är uppvärmt på vintern, hur funkar det med vattenmätare och rör avseende frysning?
Måste vattenmätaren installeras inomhus?
Vi som bor på berg, hur ska vi gräva ner avloppet eller läggs ledningar i vattnet?
Är det spikat hur ledningarna kommer att dras?
Får man i förväg veta var ni kommer att gräva i området, exempelvis över vägar och tomter?
Hur kommer ledningarna att dras på Killingskäret?
Blir det sprängningar i bergiga områden?
Måste även en obebyggd tomt anslutas?
Övriga frågor
Är det inte bättre att skydda fiskarnas liv i skärgården, och vårat badvatten genom att ta upp gifttunnorna i Sundsvall bukten som läcker ut och dödar fiskarterna och förorenar miljön första hand?
Hur vet ni att belastningen på vattnet i Östersjön har med eventuella utsläpp från fritidshus att göra? Det finns ju fabriker med mera som också släpper ut gifter i havet?
Finns det ett miljö- och hälsoproblem i Njurunda, det vill säga är lagen tvingande för kommunen?
Varför är inte Junibodsand och Löran med som ligger nära vatten?
Finansieras VA-projekt alltid av enskilda fastighetsägare eller är någon del skattefinansierad?
Varför står inte stat/kommun för själva infrastrukturen?
Kommer detaljplanen att uppdateras i och med detta projekt?
Vad innebär dagvatten?
Kommer även mindre vägar som nu har grusbeläggning att asfalteras efteråt?
När kommer återställandet av vägarna kommer att ske, och kommer de då att återställs till ursprungligt skick? Vem ansvarar för detta?
När och var kan man då få se var ledningen exakt kommer att dras?
Är det möjligt att ”bipacka” ett rör för elkabel i diket vid vårt vägavsnitt?
Kommer det även att dras fram fiber i samband med denna anslutning?
Kommer vi få vara med i planering? Så att brunnar och så vidare hamnar rätt och att grävning på egen tomt kan planeras.
Kommer Norrviksand att ingå i utbyggnaden?
Vad händer vid eventuell driftstörning? Leds då avloppsvattnet direkt ut till havet ?
Kommer planerade pumphus att sprida lukt och ha höga ljud?
Kommer befintligt servitut för kommunala ledningar nyttjas där det finns? Kan LTA-brunn placeras inom detta område?