Förpackningar och tidningar från hushåll
Här kan du läsa om sortering av förpackningar och få veta vart återvinningsstationer finns i Sundsvalls kommun. Lämna tidningar och alla typer av förpackningar på återvinningsstationer. Du kan också läsa om vårt nya insamlingsansvar från gäller från år 2024.
Om du slänger förpackningar i soporna i stället för att lämna dem på en återvinningsstation får du betala för omhändertagandet av förpackningen en extra gång. För varje förpackad sak du köper betalar du en förpackningsavgift. Den bekostar återvinningen av materialet som förpackningen består av. Förpackningsinsamlingen, FTI som ser till att förpackningarna återvinns på återvinningsstationer.
Förpackningar av papper, plast eller metall kan du som privatperson få hämtade hemma utan kostnad. Det är TMR som erbjuder den tjänsten, som kallas TMR Pick-Up Service.
Anmäl ditt intresse för hushållsnära hämtning av pappers- plast- och metallförpackningar (TMR)
Lista över återvinningsstationer i Sundsvalls kommun
Förpackningsinsamlingens karta över återvinningsstationer
Återvinningsstationer
- Alnö, brandstation*
- Bergsåker, folkets hus*
- Birsta, Maxi ICA*
- Birsta, Willys*
- Bredsand, X:-tra
- Bydalen, intill OKQ8*
- Bydalen, motionsspåret
- Granlo, bakom vårdcentralen
- Granlo, Vikingavägen*
- Granloholm, centrum*
- Granloholm, på G-butiken*
- Haga, Tivolivägen/Norrlidsgatan
- Hemmanet, IP
- Holm, kyrkan
- Indal, Tempo
- Johannedals återvinningscentral
- Kovland, väg 320 mot Holm
- Kretsloppsparken
- Kuben, ICA
- Kvissleby, f.d. gör det själv-hall
- Liden, vandrarhemmet
- Lucksta, affären
- Matfors, Preem
- Nacksta, Ingo
- Nedansjö, IP*
- Njurunda, Njurundavägen/Klockarbergsvägen*
- Sidsjön, fagerdalsparken*
- Stöde, IP
- Svartviks, utanför återvinningscentralen
- Vattjom, CircleK
- Viskan, korsningen Viskansvägen/Västra Edebovägen*
- Västra station
*Tillgänglighetsanpassade behållare.
Så här sorterar du
Färgade glasförpackningar
Det är viktigt att du skiljer på färgade och ofärgade glasförpackningar om det ska kunna återvinnas på bästa sätt. Glas går att återvinna hur många gånger som helst. 70 procent av det insamlade glaset blir till nya glasförpackningar. Resten får nytt liv i form av glasfiber.
Bara glasförpackningar får lämnas på återvinningsstationerna – andra saker av glas ska du lämna på en återvinningscentral. Det beror på att inte alla typer av glas kan återvinnas. Vissa saker som är gjorda av glas räknas faktiskt som farligt avfall. Exempelvis glödlampor och lysrör. Porslin, keramik och fönsterglas ska lämnas på en återvinningscentral.
Ofärgade glasförpackningar
Det är viktigt att du skiljer på färgat och ofärgat glas. Om du lägger färgat glas i en behållare för ofärgat glas måste innehållet räknas som färgat. Istället för att använda återvunnet glas tvingas glasbruken istället göra ofärgat glas av sand, soda och kalk. Något som kräver mer energi och orsakar större koldioxidutsläpp.
Metallförpackningar
Allt som är gjort av metall och som är en förpackning eller en del av en förpackning ska lämnas till återvinning. Även små metallförpackningar är viktiga att återvinna: om vi samlar in alla kapsyler skulle det kunna tillverkas 2 200 nya bilkarosser varje år.
Eftersom metall kan återvinnas hur många gånger som helst kan återvinning spara enorma resurser. Till exempel kan vi genom att tillverka aluminium av återvunnet material spara 95 procent av den energi som annars hade behövts för att göra helt nytt aluminium.
Värmeljuskoppar ska lämnas på en återvinningscentral
Kommunen har numera ansvaret för insamlingen av värmeljuskopparna. Du lämnar koppar och vekeshållare i behållaren för metallskrot på någon av våra återvinningscentraler (ÅVC). Det beror på att EU:s direktiv för producentansvar ändrades 2015 och värmeljus räknas sedan dess inte längre som en förpackning.
Pappersförpackningar
Dina gamla förpackningar blir till nya förpackningar eller andra saker av papper. Pappersfibrerna kan återvinnas upp till sju gånger! Skölj gärna ur dina förpackningar innan du lämnar dem till återvinning så slipper du kladd och lukt. Ta också bort korkar av plast och liknande. Plastdelen som sitter kvar på exempelvis mjölkpaketet kan vara kvar. Den tas bort i behandlingsprocessen. De pappersfibrer som inte längre kan återvinnas bränns upp tillsammans med plastrester från till exempel insidan av mjölktetror.
Plastförpackningar
I behållaren för plastförpackningar ska du, som namnet antyder, bara lämna förpackningar av plast och inga andra plastsaker. Diskborsten till exempel ska du kasta i soppåsen. Om du lämnar den på återvinningsstationen kommer den ändå att sorteras ut och brännas istället för att återvinnas – men den får göra en lång, onödig resa först.
Plastförpackningarna sorteras utifrån vilken typ av plast de innehåller. Sen mals de ned till ett material som man tillverkar nya plastprodukter av. Det kan bli allt ifrån möbler till plaströr och nya plastförpackningar. Visste du förresten att det tar 450 år för en plastflaska att brytas ned i naturen?
Tidningar
De flesta trycksaker räknas som ”Tidningar och broschyrer” – men det finns några undantag. Kuvert, post it-lappar och plastat papper ska du slänga i vanliga soppåsen. De innehåller klister som förstör pappersmassan vid återvinningen. Du behöver inte ta bort häftklamrar och spiralbindningar. Det görs på pappersbruket.
Returpapper är kommunalt ansvar
Returpapper är kommunalt ansvar sedan 1 januari 2022. Det har tidigare ingått i förpackningsinsamlingen under producentansvaret.
Detta innebär att det blir MittSverige Vatten och Avfalls ansvar att ta hand om returpapper från hushållen i Sundsvalls kommun. Någon praktisk skillnad kommer du inte att märka. Fortsätt som tidigare att lämna ditt returpapper på återvinningsstationen. Bor du i flerfamiljshus där ni har fastighetsnära insamling så lämnar du returpapperet på ert vanliga ställe vid bostaden. Exempel på vad som räknas som returpapper är tidningar, reklamblad, skrivpapper och pocketböcker.
Alla aktörer som är intresserade av uppdraget att kunna samla in returpapper kan ansöka till MittSverige Vatten och Avfall om att bli auktoriserad insamlare för MittSverige Vatten och Avfalls räkning.
Äger du ett flerfamiljshus eller har en verksamhet kan du välja vilken auktoriserad insamlare som ska hämta ert returpapper.
Lista över auktoriserade insamlare
- ProZero Recycling AB
- Ragn-Sells AB
- Stena Recycling AB
- Tirab AB
Nytt kommunalt insamlingsansvar från 2024
Regeringen har beslutat att Sveriges kommuner ska ta över ansvaret insamling av förpackningsavfall från hushåll från 1 januari 2024. Det innebär att vi på MittSverige Vatten och Avfall över ansvaret för insamling i Sundsvalls kommun. Till en början tar vi över drift och skötsel av kommunens återvinningsstationer. Men inom något år, tidigast 2027 kommer vi att övergå till soptunnor med fyra fack, så kallade fyrfrackskärl, i anslutning till din villa eller fritidshus.
Med de nya soptunnorna blir sorteringen både enklare och mer tillgänglig. Det blir två nya soptunnor med fyra fack i varje tunna. I de åtta facken ska mat och restavfall, tidningar, pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar samt färgat och ofärgat glas läggas separat.