Vi använder kakor för analys och för att förbättra funktionalitet och användarupplevelse för dig. Läs mer om kakorna på msva.se Läs vår cookiepolicy
Här hittar du information om avfall för villa och fritidshus.
När kommer sopbilen? Här hittar du information om sophämtningen i Sundsvalls kommun och vad du ska tänka på för att den ska fungera så smidigt som möjligt.
På våra tre återvinningscentraler kan du som privatperson lämna till exempel grovsopor, metallskrot, farligt avfall, vitvaror och trädgårdsavfall.
På återvinningsstationerna kan du som privatperson lämna förpackningar av glas, papper, plast och metall samt returpapper, småbatterier och textil.
För att göra det enklare för människor att sortera sina förpackningar och öka materialåtervinningen ska förpackningar samlas in fastighetsnära senast 2027. I Sundsvalls kommun ansvarar MittSverige Vatten och Avfall för insamlingen.
Ditt matavfall är en viktig resurs som kan bli till biogas. Det är bra för miljön och för din plånbok. Matavfallet som du slänger i bruna tunnan kostar inget att få hämtat av sopbilen.
Du som bor i villa i Sundsvalls kommun kan kostnadsfritt beställa eller själv hämta en småelsbox för att enkelt kunna slänga småel, ljuskällor och batterier.
Trädgårdsavfall uppstår i samband med skötsel av din trädgård. Du lämnar ditt trädgårdsavfall på en återvinningscentral. Bor du i villa eller har ett fritidshus kan du beställa en säck för trädgårdsavfall som du får hämtad av oss.
Farligt avfall är ämnen som kan vara farliga för människor eller miljön. Det får inte hamna i soppåsen eller spolas ner i avloppet utan ska lämnas till en återvinningscentral.
Här kan du läsa om vart du kan lämna grovsopor. Du kan lämna det kostnadsfritt på en återvinningscentral. Grovsopor är saker som är för stora eller tunga för att få plats i soptunnan, eller saker som inte kan brinna.
De flesta fritidshus i Sundsvalls kommun har egna soptunnor, några få använder gemensamma behållare.
I ett latrinabonnemang ingår två latrintunnor. Du kan boka hämtning av dessa via oss eller så komposterar du ditt latrin själv. Vid egen kompostering gäller särskilda regler och du behöver vända dig till kommunens miljökontor.
I Sundsvalls kommuns avfallsplan kan du läsa hur kommunen vill minska avfallsmängderna, öka återvinning och återanvändning, minska spridning av miljögifter och öka servicen.