Dagvatten
Dagvatten är vatten som tillfälligt och ibland i stora mängder rinner på markytan. Oftast menar man vatten från tak, gator, parkeringsplatser och stenläggningar. Det mesta av dagvattnet är regn eller smältvatten, men det kan också komma från marken när grundvatten tillfälligt tränger upp.
Ta hand om ditt dagvatten
Nedan kommer några tips på vad du som fastighetsägare kan göra för att ta hand om ditt dagvatten:
- Koppla bort stuprören från ledningsnätet och låt vattnet rinna ut i trädgården eller till en regntunna.
- Kolla att dina hängrännor och stuprör är hela och sitter fast ordentligt. Rensa dem från löv och annat skräp.
- Tvätta inte bilen på garageuppfarten eller gatan. Välj istället en biltvätt eller gör-det-själv-hall.
Du är skyldig att anmäla förorenat dagvattnen
Du är skyldig att anmäla till miljökontoret i din kommun om du förorsakar eller upptäcker föroreningar i dagvattnet.
Vem har ansvar för dagvattnet?
Varje fastighetsägare har ett ansvar att hantera det egna dagvattnet. Har du vidtagit någon åtgärd, byggt något eller på annat sätt ändrat den ursprungliga marken, behöver du se till att grannar eller det allmänna inte får olägenheter av dagvattnet.
Du som fastighetsägare har alltid ett eget ansvar att skydda din fastighet från dagvatten som kommer från andras fastigheter. Då kan det ibland vara klokt att lösa ett problem tillsammans med grannen.
Force majeur, vid oväntade eller oförutsägbara händelser
Vid mycket kraftiga regn eller andra katastrofliknande händelser kan försäkringsbolag hänvisa till så kallat Force majeur, en juridisk term för oväntade eller oförutsägbara händelser och effekter som inte kan hanteras på vanligt sätt. Det kan innebära att du inte har rätt till ersättning för skador. Det kan därför vara viktigt att du ser över hur du är skyddad genom dina försäkringar och om hur du kan skydda dig själv och andras egendom om olyckan skulle vara framme.
Framtidens klimatförändringar
Klimatet förändras och vi på MittSverige Vatten och Avfall arbetar frekvent med att bygga ut och förbättra våra ledningssystem till att klara av större mängder regn- och smältvatten.
Hitta på sidan