Farligt avfall
Farligt avfall är ämnen som kan vara farliga för människor eller miljön. Det får inte hamna i soppåsen eller spolas ner i avloppet utan ska lämnas till en återvinningscentral.
Vad räknas som farligt avfall?
Till farligt avfall räknas allt som kan vara giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, miljöfarligt, smittförande eller brandfarligt. I ett vanligt hushåll kan det handla om exempelvis:
- Bekämpningsmedel, till exempel mot insekter och skadedjur
- Vattenbaserade vätskor, till exempel rengöringsmedel och glykol
- Oljefilter, som används i olika typer av fordon
- Färg, lack och lim
- Lösningsmedel, till exempel lacknafta, aceton, t-sprit och thinner
- Elavfall, elektronik som drivs med sladd eller batteri. Du har rätt att kostnadsfritt lämna ditt elavfall i butiker där du köper elektronik.
- Glödlampor, lysrör och andra ljuskällor räknas som elavfall
- Kosmetika, till exempel hårspray, nagellack och parfym
- Batterier och bilbatterier
- Asbest
Här lämnar du ditt farliga avfall
Som privatperson kan du lämna ditt farliga avfall till någon av våra återvinningscentraler. Om du är osäker på om ditt avfall är farligt eller inte, ta med avfallet i sin orginalförpackning till en återvinningscentral och prata med vår personal.
Verksamheter får inte lämna sitt farliga avfall på en återvinningscentral utan måste själva transportera det till ett företag som har återvinning för verksamheter eller köpa tjänsten av en privat aktör.
Viktigt att tänka på när du lämnar farligt avfall
- Olika kemikalier får inte blandas i samma behållare.
- Avfallet ska lämas väl emballerat då trasiga och läckande förpackningar är en risk både för dig och vår personal.
- Lämna avfallet i sin originalförpackning, finns den inte kvar ska du tydligt märka vad det är för avfall.
- Lägg aldrig farligt avfall bland dina hushållssopor.
Asbest
Asbest kan finnas i till exempel eternitblomlådor, fönsterbänkar, tak- och väggplattor och ventilationskanaler. Det kan också finnas som isolering i oljepannor och på varmvattenrör samt i äldre kakelfogar och kakelfix.
Regler för att lämna asbest
- Du får lämna max 50 kilo asbest utan att föranmäla besöket.
- Om du ska lämna mer än 50 kilo asbest kan du bara göra det på helgfri måndag, tisdag, onsdag eller torsdag. Du behöver då göra en föranmälan minst två dagar innan besöket, via vår e-tjänst föranmälan inför inlämning av asbest Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
eller genom att kontakta kundservice, 020-120 25 00. - När du kommer till återvinningscentralen, anmäl direkt till personalen att du vill lämna material som innehåller asbest.
- Du ska själv lyfta in asbesten i anvisad container.
- Asbest ska vara förpackad i byggplast eller tjocka plastsäckar (minst 0,2 millimeter) och varje förpackning får väga max 10 kilo.
- Förpackningarna ska vara ordentligt förslutna och märkta med ”asbest”.
- Om förpackningarna inte är tillräckligt förslutna kommer personalen att be dig att åtgärda de eventuella bristerna, för att få lämna materialet på någon av våra återvinningscentraler. Observera att det inte är tillåtet att hålla till på återvinningscentralerna för att förpacka eller åtgärda brister.
Sortera rätt med sorteringsguiden
Om du är osäker på hur du ska sortera ditt avfall så kan du använda sorteringsguiden för att få stöd och råd.
Sortera rätt med Sorteringsguiden, sopor.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hitta på sidan