Frågor och svar
Här hittar du de vanligaste frågorna vi får om projektet.

Här får du svar på de vanligaste frågorna som vi får om utbyggnaden av vatten och avlopp längs Njurundakusten. Du är varmt välkommen att kontakta vår kundservice om du inte hittar svaret på din fråga.
Anslutningsfrågor
Hur mycket kommer det att kosta att ansluta sig?
Anläggningsavgiften är en engångsavgift för att ansluta din fastighet till det kommunala vatten- och avloppsledningsnätet och beror på vilka nyttigheter fastighet ska ha. Det finns två nyttigheter för boende längs Njurundakusten, vatten och avlopp. Anslutning till avloppet är obligatoriskt. Du kan själv räkna ut priset på din anslutning här på vår webbplats.
Ta mig till räknesnurran Länk till annan webbplats.
Om bostadsenhet/lägenhetsavgift
Bostadsenhet/lägenhetsavgift är en del i de fasta kostnader som du betalar för att ha tillgång till vatten och ledningsnät. För varje bostad betalas en bostadsenhet/lägenhetsavgift.
Definition bostad för bostadsenhet/lägenhetsavgift
En bostadsenhet/lägenhetsavgift är avsedd att helt eller till en inte oväsentlig del användas som bostad och utgör en självständig enhet. En fastighet kan omfatta flera bostadsenheter som kan ägas eller hyras. En bostadsenhet har en egen ingång från kontoret, trapphus eller det fria och ska innehålla utrustning för att kunna laga mat, det vill säga kök, kokvrå, kokskåp eller liknande.
Har du till exempel en gäststuga eller uthyrningsdel med egen ingång och matlagningsmöjligheter så räknas den som en bostadsenhet och då betalar du 2 bostadsenheter, 1 för din villa/småhus och en för din gäststuga/uthyrningsdel.
När kommer fakturan för anslutningen?
Fakturan för anslutningsavgiften kommer när MittSverige Vatten och Avfall grävt klart till dig, satt ventiler samt att du fått din slutgiltiga karta för förbindelsepunkten av oss.
Du har 90 dagar på dig att betala anslutningsfakturan.
Kan jag få en amorteringsplan på min anslutningsfaktura?
För att få en avbetalningsplan från oss behöver du bevisa att du inte beviljats ett banklån.
Hur lång tid har jag på mig att ansluta mig?
Från det att anslutningsfakturan är betald har du två år på dig att ansluta dig till det kommunala ledningsnätet.
Vem gräver på min tomt?
MittSverige Vatten och Avfall bygger ledningar fram till förbindelsepunkten vid tomtgräns. Du som fastighetsägare ansvarar sen för att gräva från förbindelsepunkten och in på din tomt. Antingen så tar du hjälp av en entreprenör eller gör arbetet själv. Fastighetsägare står för alla kostnader för installation inne på fastigheten. Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört. Vi kommer att erbjud samråd om var förbindelsepunkten ska placeras.
Kan jag förbereda redan nu med grävning på min fastighet?
Vi rekommenderar att du inte börjar med grävningen förrän du fått din slutgiltiga förbindelsepunktskarta med höjder och djup. Däremot så rekommenderar vi att du redan nu tar kontakt med en entreprenör som hjälper till med själva anslutningen.
Jag ser att det finns slangar på min fastighet. Kan jag koppla på mig nu?
Nej. När du har fått en slutgiltig förbindelsepunktskarta och betalat fakturan för anslutning kan du koppla på dig.
Får jag eller min entreprenör sätta igång vattnet själva efter inkoppling?
Nej. MittSverige Vatten och Avfall äger ventilen utanför tomtgräns och det är inte tillåtet att röra eller vrida på det. När du som fastighetsägare är klar med arbetet kontaktar du kundservice på antingen 020-120 25 00 eller kundservice@msva.se
Avgiftsskyldighet
Hur fungerar det med ej inkopplad fastighet?
Från det att du fått din slutgiltiga förbindelsepunktskarta tills att du anslutit dig faktureras du en avgift på 706 kronor per år för anslutning med vatten och spillvatten. För anslutning med spillvatten är avgiften 374 kronor per år (taxa 2025).
Eftersom du har två år på dig att ansluta dig till det kommunala ledningsnätet kan du ha den taxan i högst två år. Efter att den tiden har passerat betalar du enligt ordinarie taxa för de nyttigheter du är ansluten till.
Jag arrenderar min tomt, vad gäller då?
Den som arrenderar en fastighet är den som står för anläggningsavgiften när anslutning till kommunalt vatten och avlopp (VA) ska ske. Detsamma gäller för den som har en tomträtt. Anledningen är att den som arrenderar anses ha störst nytta av det allmänna VA-nätet och i detta avseende även ses som fastighetsägaren. Inom ett verksamhetsområde är det obligatoriskt att ansluta sig till VA-nätet.
Om jag bara är i min stuga några veckor om året, behöver jag betala för året om då?
Avgiften för att ansluta sig är densamma. Brukningstaxan, den löpande avgiften varierar beroende på hur mycket man använder sitt vatten och avlopp.
Jag har inget behov av avlopp eller det finns ingen stuga på fastigheten, kan jag slippa avgift då?
Är fastigheten inom detaljplanelagt område så ska fastigheten anslutas.
Jag vill behålla mitt vatten, hur går jag tillväga då?
Läs mer här hur du går tillväga
Jag har en ny enskild avloppsanläggning. Får jag nån ersättning för den?
Läs mer här vad som gäller om ersättning för enskild avloppsanläggning
Arbete på fastigheten
Vilken entreprenör ska jag välja?
Vi kan inte rekommendera en specifik entreprenör. Gå gärna ihop flera fastighetsägare om en och samma entreprenör.
När kommer ni och återställer vägar och grönytor?
Vi återställer vägar och grönytor när vi grävt klart i området. Vårt mål är återställa marken i samma skick som innan arbetet. Ibland tar det längre tid än vi skulle vilja. Det beror ofta på att marken måste sätta sig innan vi kan grusa upp vägar, lägga asfalt eller återställda med jord.
Förbindelsepunkt
Vad är en förbindelsepunkt?
En förbindelsepunkt är den punkt, ofta 0,5 meter utanför fastighetsgränsen, där dina ledningar från fastigheten ansluts till det allmänna dricksvatten- och avloppsledningsnätet.
Jag saknar min förbindelsepunktskarta, hur gör jag?
Kontakta kundservice på 020-120 25 00 så hjälper de dig. Det går även bra att mejla på kundservice@msva.se
Lantmäteriet
Jag vill stycka av min tomt eller slå ihop till en tomt. Hur gör jag då?
Kontakta Lantmäteriet på kommunen. Telefon 060-19 10 00.
Vad betyder banden som finns på träden olika färger?
Röd snitsel visar bredden för ledningsrätt. Gul snitsel visar bredden för arbetsområde och blå snitsel visar fastighetsgräns.
Sophantering och slam
Vart ställer jag min soptunna under tiden ni arbetar i mitt område?
Ställ under tiden soptunnan vid närmsta farbara väg.
Vad gör jag med min slambrunn?
Sluttömning av slambrunn
Efter inkoppling till kommunalt avlopp ska samtliga slambrunnar (3-kammarbrunn, 2-kammarbrunn med mera) för bortkopplad enskild avloppsanläggning sluttömmas av oss på Mitt Sverige Vatten och Avfall. Det är alltså inte tillåtet att tömma brunnen själv eller med hjälp av någon entreprenör eller motsvarande. För att beställa sluttömning kontakta vår kundservice 020-120 25 00 så hjälper de dig.
Spolning är inte en tjänst som MittSverige Vatten och Avfall utför. För den tjänsten behöver du kontakta ett företag på fria marknaden
Slutförvaring av slambrunn
När sluttömning är utförd ska brunnen och eventuell fördelningsbrunn fyllas med massor av sten, jord eller liknande. Plastbrunnar krossas med fördel ovanifrån för att på ett enkelt sätt kunna fyllas. Är din brunn ny eller i bra skick kan du gräva upp den försiktigt och sälja den. Återfyll gropen med massor. Ett tredje alternativ är att gräva upp brunnen och köra brunnen till en återvinningscentral och därefter återfylla gropen. För att få lämna din slambrunn till en återvinningscentral behöver den rengjord av en auktoriserad firma som ger dig ett intyg på utfört arbete. Intyget behöver du visa upp för personalen på återvinningscentralen för att få lämna din slambrunn. Har du frågor kontakta miljökontoret på telefon 060-19 11 90.
Vad gör jag med min slutna tank?
Sluttömning av sluten tank
Efter inkoppling till kommunalt avlopp ska din tank sluttömmas av oss på MittSverige Vatten och Avfall. Det är alltså inte tillåtet att tömma tanken själv eller med hjälp av någon entreprenör eller motsvarande. För att beställa sluttömning kontakta vår kundservice på 020-120 25 00 så hjälper de dig.
Spolning är inte en tjänst som MittSverige Vatten & Avfall utför. För den tjänsten behöver du kontakta ett företag på fria marknaden
Vad gör jag med min slutna tank?
Efter att tanken är sluttömd finns några vägar att gå. Tänk på att inte ha en tom sluten tank nergrävd, det finns risk att den imploderar med tiden eller att den flyter upp. Är den i fint skick och uppfyller dagens krav kan man sälja den. Den går även att använda som dagvattentank och använda till bevattning i trädgården. Man kan även välja att skrota och transportera den till en återvinningscentral hel eller i bitar. Vid frågor kontakta miljökontorets expedition på telefon 060-19 11 90.
Hitta på sidan