Vi använder kakor för analys och för att förbättra funktionalitet och användarupplevelse för dig. Läs mer om kakorna på msva.se Läs vår cookiepolicy
Här hittar du information om våra avslutade forsknings- och utvecklingsprojekt.
Klimatmålen styr mot ersättning av fossilbaserade drivmedel till biobaserade drivmedel. I Sverige produceras cirka 1,2 TWh fordonsbränsle i form av biogas varje år. Vi har antagit målet att uppnå en fossilfri fordonstrafik 2030.
Förstudien syftar till att använda designmetodik och visualisering för att ta fram verktyg för att ge Sundsvalls hushåll tydlig och lättförståelig information om avfallshantering, hur kretsloppet fungerar och vinsterna med sopsortering.
Sett till hela VA-kollektivets samlade investeringsbehov står ledningsnäten för de största kostnaderna där utbyggnaden av VA till omvandlingsområden står för en betydande del av investeringsbehoven de närmaste åren.
Lyckat pilotprojekt har lett till att vi byter alla mekaniska mätare till fjärravlästa, så kallade smarta, mätare i våra tre ägarkommuner Sundsvall, Nordanstig och Timrå.
MittSverige Vatten och Avfall har utrett påverkan av läkemedelsrester i havsmiljön vid våra tre största avloppsreningsverk i Sundsvall.
Under våren 2022 är MittSverige Vatten och Avfall en av arton VA-organisationer som testar ett klimatberäkningsverktyg som Svenskt Vatten utvecklar tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet.
Nya studier visar på ökad känslighet för kväve i Bottenhavet vilket kan motivera kväverening även för avloppsreningsverk längs norrlandskusten.
Markbäddar av naturgrus används ofta för att rena avloppsvatten. Eftersom det finns en begränsad mängd naturgrus håller vi på att undersöka om bergkross skulle kunna ersätta naturgrus i reningen.
Sveriges ytvatten är idag geografiskt indelade i vattenförekomster med fysikaliska, kemiska, hydromorfologiska och biologiska kvalitetskrav, där biologiska kvalitetsfaktorer är överordnade i värderingen av vilken ekologisk status som en vat[...]
Projektet utvecklar en smart ANN-modell för att bedöma sannolikhet för och konsekvenser av läckor på dricksvattennätet. Modellen blir en hjälp för kommunala VA-organisationer att hålla ledningsnätet i bättre skick till en lägre kostnad och [...]