Så ansöker du om kommunal VA-anslutning i Timrå
Planerar du att bygga om, bygga nytt eller har en befintlig fastighet som du vill ansluta till kommunalt vatten och avlopp kan du läsa här om vad som gäller och hur du gör.
Kostnad för att ansluta fastighet
För att beräkna kostnaden för att ansluta din villa, fritidshus, verksamhet eller en fastighet med fler än två lägenheter till vatten och/eller avlopp i Timrå kommun behöver du kontakta vår kundservice på kundservice@msva.se eller ring 020-120 25 00.
Vi delar in våra tjänster i så kallade nyttigheter. Avgiftsskyldighet föreligger för nyttigheterna dricksvatten, spillvatten och dagvatten. Vilka tjänster som är aktuella för dig beror på var inom verksamhetsområdet anslutningen är tänkt att genomföras. Den totala anläggningsavgiften varierar beroende vilka tjänster anslutningen avser.
- Vatten - För dricksvatten och hygien
- Spillvatten - Från toalett, diskho och golvbrunnar
- Dagvatten fastighet - regn och dräneringsvatten från din fastighet
- Dagvatten gata - dränering av väg till och från din fastighet
VA-anslutning för nybyggd fastighet
Är du nyfiken och vill veta mer för att ansluta dig till kommunalt vatten och avlopp? Fyll då in intresseanmälan via blanketten nedan så får du veta om det är möjligt, vad det kostar och när du kan ansluta din fastighet.
Beställning av kommunalt vatten och avlopp
Beställning av kommunalt vatten och avlopp till 1-2-bostadshus gör du genom att fylla i blanketten nedan som du som fastighetsägare också skriver under. Vi skickar en bekräftelse när vi tagit emot den.
Hur lång tid det tar att göra en ny vatten- och avloppsanslutning beror på hur mycket arbete som krävs. Ska vi till exempel gräva utanför din tomt eller korsa en väg behöver vi söka och få tillstånd från kommunen, Trafikverket eller annan markägare. Det normala är att vi kan upprätta en förbindelsepunkt inom tre månader, men i sällsynta fall kan det ta upp till ett år.
Om du ännu inte är registrerad som lagfaren ägare av fastigheten, skicka med en kopia på ditt undertecknade köpekontrakt inklusive bilagor och kartor. Vi har som mål att upprätta förbindelsepunkten inom tre månader från det att du har gjort din beställning.
Vad är bostadsenhet?
Du betalar en årlig avgift som baseras på antalet bostadsenheter (lägenheter) i fastigheten. Det är en del i de fasta kostnader som du betalar för att ha tillgång till vårt vatten och ledningsnät. För varje lägenhet betalas en avgift per bostadsenhet. Det betyder att om du bor i villa så betalar du en för en bostadsenhet medan ett hyreshus med sju lägenheter sammanlagt betalar för sju bostadsenheter. Lokalyta medför en bostadsenhet per påbörjad 140 m².
En bostadslägenhet är avsedd att helt eller till en inte oväsentlig del användas som bostad och utgör en självständig enhet. Den har egen ingång från korridor, trapphus eller det fria och ska innehålla toalett samt utrustning för att kunna laga mat det vill säga kök, kokvrå, kokskåp eller liknande.
En fastighet kan omfatta flera bostadslägenheter som kan ägas eller hyras. Har du till exempel en gäststuga eller uthyrningsdel med egen ingång, toalett och matlagningsmöjligheter så så räknas den som en lägenhet och du betalar då en avgift för två bostadsenheter, en för din villa/småhus/fritidshus och en för gäststuga/uthyrningsdel.
Även för andra fastighetstyper betalas en avgift per bostadsenhet. Ytor avsedda för bland annat butiker, restauranger, samlingslokaler och mindre verkstäder och dylikt, räknas varje påbörjad 140 m² (bruttototalarea) som en bostadsenhet.
Eget arbete på fastigheten
När vi tagit emot din beställning påbörjar vi arbetet med att projektera och planera för din anslutning. När det är klart kommer vi att börja arbetet med att gräva för din anslutning. I det här skedet kan du som fastighetsägare oftast påbörja arbetet på din fastighet.
Gräv servisledningar
Ledningarna från förbindelsepunkten in till fastigheten är privata servisledningar. Som fastighetsägare är du ansvarig för att gräva ner servisledningarna mellan förbindelsepunkten och din fastighet. Vi rekommenderar att du anlitar en sakkunnig entreprenör.
Gräv ner en LTA-station – om den behövs
Om du har beställt spillvattenanslutning och det behövs en LTA-station så kommer du få information om det från oss på MittSverige Vatten och Avfall. En LTA-station är en pump som hjälper till när självfall inte räcker för att transportera spillvattnet till den kommunala ledningen. Om din anslutning är inom ett LTA-område tillhandahåller MittSverige Vatten och Avfall LTA-stationen och kostnaden för den ingår i anslutningsavgiften. Vi meddelar dig hur och när du får den. Du som fastighetsägare ansvarar även för att gräva ner en LTA-station på din fastighet om en sådan behövs.
Vattenmätarplats
Du som fastighetsägare ska också förbereda en plats för vattenmätaren, skyddad från kyla och enligt ritningen här nedanför.
Vattenmätarplatsen brukar oftast placeras inne i fastigheten, där vattenledningen går in i huset. Mätarens plats måste vara godkänd av MittSverige Vatten och Avfall, och vi har också rätt att kostnadsfritt få tillträde till platsen. Det är vi som äger och ansvarar för själva vattenmätaren.
Boka tid för driftsättning
När du har betalat anläggningsavgiften ringer du till kundservice, 020-120 25 00, och bokar en tid för driftsättning. Om arbetet på fastigheten är korrekt utfört samt att mätarplatsen är godkänd enligt föreskrifter ovan, sätter vi upp vattenmätaren och släpper på vattnet.
Ventilerna får endast styras av oss på MittSverige Vatten och Avfall. Som kund hos oss har du tillgång till våra tjänster dygnet runt och året om.
VA-anslutning för ombyggnad och tillbyggnad
Ska du bygga om eller bygga till din fastighet kan det innebära att du får betala en kompletterande anläggningsavgift. Först när du skickat in din anmälan kan vi räkna ut och meddela dig om du behöver betala avgiften.
Anmälan gör du genom att fylla i blanketten nedan som du som fastighetsägare också skriver under. Vi skickar en bekräftelse när vi tagit emot den.
Anmälan om tillkommande lägenhet för VA (pdf, nytt fönster) Pdf, 105.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Din förbindelsepunkt
Vårt ansvar sträcker sig fram till förbindelsepunkten. Där tar du som fastighetsägare över ansvaret. Vid förbindelsepunkten kopplar du in dina ledningar mot den allmänna VA-anläggningen, alltså våra ledningar. Förbindelsepunkten ligger normalt ungefär en halvmeter utanför fastighetsgränsen.
Efter att vi meddelat förbindelsepunkt kommer du få en faktura på anläggningsavgiften enligt gällande taxa. Du får också en karta som visar var din upprättade förbindelsepunkt är placerad. När du har betalat fakturan har du möjlighet att ansluta din fastighet.
Hitta på sidan