Förpackningar från verksamheter
Verksamheter får inte lämna sina förpackningar på någon av våra återvinningsstationer. Du som driver en verksamhet där det uppstår förpackningsavfall ansvarar själv för att se till att det lämnas till återvinning.
Lämna förpackningar
Du som driver kafé, restaurang, butik, kontor, byggföretag eller annan verksamhet, ansvarar för ditt avfall och för att källsortera alla förpackningar som du har använt. Du kan antingen sköta transporterna själv eller anlita en auktoriserad entreprenör för att transportera ert förpackningsavfall. Verksamheter får inte lämna sitt förpackningsavfall på någon av våra återvinningsstationer.
Lämna på mottagningsplats
Det är gratis att lämna er verksamhets förpackningsavfall på någon av NPA:s mottagningsplatser.
Hitta till er närmaste mottagningsplats, npa.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Samlokaliserade verksamheter
Samlokaliserade verksamheter är exempelvis företag som frisörer eller restauranger som bedriver verksamhet i nära anslutning till hushållen i ett flerbostadshus och som delar avfallskärl med hushållen i fastigheten. Om ni har en samlokaliserad verksamhet som använder samma avfallskärl som hushållen, kan ni via er fastighetsägare anmäla er till vårt insamlingssystem och få era förpackningar hämtade av oss.
Anlita en privat aktör
Ni kan också välja att anlita en privat aktör som driver ett marknadsdrivet system för återvinning, som är anmält till Naturvårdsverket och som har tillstånd från Länsstyrelsen att transportera avfallet.
Förpackningar sorteras ut från annat avfall
Som verksamhetsutövare är ni skyldiga att sortera ut och lämna ert förpackningsavfall för återvinning. Genom att sortera ut era förpackningar från annat avfall bidrar ni till en ökad materialåtervinning och hushållning av resurser i samhället.
Följande material ska sorteras ut
- Papper och kartong
- Plast
- Metall
- Färgat glas
- Ofärgat glas
- Plastflaskor och metallburkar som är avsedda för ett retursystem enligt förordningen om producentansvar för förpackningar
- Trä
- Övrigt förpackningsmaterial - exempelvis kork, porslin, keramik, tyg m.m.
Mer information om hur verksamheter ska sortera förpackningar finns på Naturvårdsverkets hemsida, naturvardsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Ansvar att tömma förpackningar
Från januari 2024 ska innehållet i en förpackning och själva förpackningen sorteras separat. Syftet är att minska mängden förpackningar och öka materialåtervinningen. För många verksamheter som exempelvis butiker innebär detta stora förändringar jämfört med idag vad gäller hanteringen av biologiskt avfall.
Verksamheter som har avfall som består av en förpackning med innehåll i, till exempel matavfall, och som behöver slängas, är skyldiga att tömma förpackningen. Det kan vara en pappersförpackning, en glasburk eller konservburk. Förpackningen måste tömmas helt på sitt innehåll för att kunna hanteras som förpackningsavfall. Ett innehåll som är svårt att avlägsna kan behöva skrapas ur från förpackningen. Har ni inte möjlighet att tömma och sortera i er egen lokal kan ni ta hjälp av en entreprenör som gör detta i en godkänd anläggning.
Undantag och dispens
Kravet på utsortering gäller inte en förpackning som på grund av sitt tidigare innehåll utgör farligt avfall. Detta ska i stället sorteras och hanteras som farligt avfall. Miljökontoret kan i enskilda fall ge dispens från kravet om att förpackningar ska skiljas från sitt innehåll. Dispens kan ges om hanteringen inte är genomförbar, eller om fördelarna överväger nackdelarna.
Hitta på sidan