Förpackningar från verksamheter
Allt förpackningsavfall som uppstår i din verksamhet ansvarar du själv för att sortera, transportera och lämna till återvinning, så att materialet kan återvinnas och bli till nya förpackningar och produkter.
Förpackningar sorteras ut från annat avfall
Genom att sortera ut dina förpackningar från annat avfall bidrar du till en ökad materialåtervinning och hushållning av samhällets resurser. Mer information om förpackningar från verksamheter finns på Naturvårdsverkets hemsida, naturvardsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Insamling av förpackningsavfall
MittSverige Vatten och Avfall ansvarar inte för insamling av förpackningar från verksamheter. Förpackningsavfallet som uppstår i en verksamhet får inte heller lämnas på någon av våra återvinningsstationer.
Du som har en verksamhet kan anlita en entreprenör som hämtar dina utsorterade förpackningar. Fråga om entreprenören har de tillstånd som krävs och är anmäld hos Naturvårdsverket.
Du kan även kostnadsfritt lämna förpackningar som uppstår inom verksamheten på någon av NPA:s (Näringslivets producentansvar) mottagningsplatser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Samlokaliserade verksamheter kan anmäla sig till kommunal insamling av förpackningar
En samlokaliserad verksamhet är en verksamhet som slänger sitt avfall i samma tunnor som hushållen i ett flerbostadshus. Det kan till exempel vara en frisörsalong, mindre affärsverksamhet eller en restaurang som bedriver sin verksamhet i ett flerbostadshus.
Då det kommunala insamlingsansvaret även gäller för insamling av förpackningar från samlokaliserade verksamheter, kan du som har en samlokaliserad verksamhet få ditt förpackningsavfall hämtat på samma sätt som hushållen i fastigheten. Det är fastighetsägaren som avgör om den kan att erbjuda fastighetsnära insamling av förpackningar även för er verksamhet.
Ansvar att tömma förpackningar
Från januari 2024 ska innehållet i en förpackning och själva förpackningen sorteras separat. Syftet är att minska mängden förpackningar och öka materialåtervinningen. För många verksamheter som exempelvis butiker innebär detta stora förändringar jämfört med idag vad gäller hanteringen av biologiskt avfall.
Verksamheter som har avfall som består av en förpackning med innehåll i, till exempel matavfall, och som behöver slängas, är skyldiga att tömma förpackningen. Det kan vara en pappersförpackning, en glasburk eller konservburk. Förpackningen måste tömmas helt på sitt innehåll för att kunna hanteras som förpackningsavfall. Ett innehåll som är svårt att avlägsna kan behöva skrapas ur från förpackningen. Har ni inte möjlighet att tömma och sortera själva kan ni ta hjälp av en entreprenör som gör detta i en godkänd anläggning.
Undantag och dispens
Kravet på utsortering gäller inte en förpackning som på grund av sitt tidigare innehåll utgör farligt avfall. Detta ska i stället sorteras och hanteras som farligt avfall. Miljökontoret kan i enskilda fall ge dispens från kravet om att förpackningar ska skiljas från sitt innehåll. Dispens kan ges om hanteringen inte är genomförbar, eller om fördelarna överväger nackdelarna.
Hitta på sidan