Avfall från verksamheter
Verksamheter ger upphov till olika typer av avfall. Som verksamhetsutövare är ni skyldiga att ta hand om avfallet på rätt sätt.
Olika hantering av avfall från verksamheter
Verksamheter ger upphov till olika avfall - kommunalt avfall och verksamhetsavfall. Hanteringen och transporten av dessa skiljer sig åt och det är viktigt att ni som verksamhetsutövare är medvetna om skillnaden.
Kommunalt avfall
Kommunalt avfall kan liknas med hushållsavfall och är det avfall som uppkommer för att människor vistas i lokalerna. Det kommunala avfallet hämtas av oss på MittSverige Vatten och Avfall på samma sätt som för privatpersoner. Exempel på kommunalt avfall är:
- Avfall som uppkommer i restauranger, storkök, catering, caféer med mera är typiskt sett kommunalt avfall. Även det avfall som uppkommer i omedelbar anslutning till matberedningen är kommunalt avfall.
- Avfall från personalutrymmen som exempelvis papperskorgar och personalmatsalar.
- Avfall från skolor, skolmatsal och skolkök i anslutning till skolmatsal.
- Avfall från väntrum till vårdinrättningar, hotell, festivaler, idrottsanläggningar, campingar och så vidare.
Matavfall
Det är fastighetsägaren som väljer om det ska sorteras matavfall från din verksamhet. Om fastigheten inte har matavfallssortering slänger ni matavfallet som restavfall.
För att börja sortera matavfall behöver ni skaffa påsar och påshållare. De finns ofta att köpa där ni köper ert städmaterial eller hos en grossist. Vi rekommenderar att i första hand slänga allt matavfall i papperspåsar som sätts i en påshållare. Om ni har mycket och blött matavfall finns möjligheten att använda bioplastpåsar. Matavfallet måste alltid sorteras i påsar som uppfyller kraven enligt certifieringen EN 13432. När ni sorterar matavfall får ni en eller flera bruna tunnor att slänga påsarna i.
Returpapper
Returpapper är ett samlingsbegrepp för allt papper som samlas in och återvinns, exempelvis tidningar, trycksaker och kontorspapper. Returpapper räknas som ett kommunalt avfall, men hämtas av entreprenörer som är auktoriserade, alltså godkända av MittSverige Vatten och Avfall. Som verksamhetsutövare måste ni välja vilken auktoriserad entreprenör som ska hämta ert returpapper. Det är bara de entreprenörer som är auktoriserade som får samla in ert returpapper.
Auktoriserade insamlare av returpapper
- PreZero Recycling AB
- Ragn-Sells AB
- Stena Recycling AB
- Tirab AB
Verksamhetsavfall
Verksamhetsavfall är det övriga avfallet som uppkommer i verksamheter såsom industrier, affärer eller tjänsteföretag. Exempel på verksamhetavfall kan vara produktionsspill, träavfall, byggavfall, betong, lastpallar, wellpapp, spillolja eller annat farligt avfall.
Verksamhetsavfall får ni själva transportera till ett företag som har återvinning för verksamheter eller köpa tjänsten av en privat aktör. Om verksamhetsavfallet överstiger 10 ton eller 50 kubikmeter per kalenderår måste ni ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen för att få transportera det själva.
Brännbart och icke brännbart verksamhetsavfall
Det ni sorterar ut som brännbart verksamhetsavfall får inte innehålla kommunalt avfall. Brännbart verksamhetsavfall är exempelvis trä, textilier och trasig kontorsutrustning som pärmar och böcker.
Verksamhetsavfall som inte är brännbart kan vara glasull, sten, betong samt porslin och glas som inte är förpackningar. En del icke brännbart avfall kan inte återvinnas. En del avfall som ska deponeras måste kategoriseras innan det deponeras. Det innebär att du måste redovisa vad det är för typ av avfall, hur det uppkommit och vad det består av. Kontakta mottagaren av avfallet för mer information.
Farligt avfall från verksamheter
Farligt avfall kan vara skadligt för människor och miljön och ska alltid sorteras ut och förvaras för sig. Farligt avfall är exempelvis spillolja, rengöringsmedel, bekämpningsmedel, batterier, färgrester och lösningsmedel. Riskavfall räknas också som farligt avfall. Riskavfall är exempelvis använda sprutor, skalpeller, kanyler, akupunkturnålar, piercing- och tatueringsverktyg, material med blod eller andra kroppsvätskor. Även elavfall som innehåller farliga komponenter som exempelvis PCB, kvicksilver, bromerade flamskyddsmedel, radioaktiva isotoper eller freoner räknas som farligt avfall.
Det finns särskilda regler för förvaring, transport och dokumentation av farligt avfall. Verksamheter får inte lämna farligt avfall på någon av våra återvinningscentraler.
Förpackningar från verksamheter
Som verksamhetsutövare har ni ansvar över att hantera ert förpackningsavfall och återvinna alla förpackningar som ni använt. Genom att sortera ut förpackningsavfall bidrar ni till en ökad materialåtervinning och hushållning av resurser i samhället.
Följande material ska sorteras ut från annat avfall
- Papper och kartong
- Plast
- Metall
- Färgat glas
- Ofärgat glas
- Plastflaskor och metallburkar som är avsedda för ett retursystem enligt förordningen om producentansvar för förpackningar
- Trä
- Övrigt förpackningsmaterial - exempelvis kork, porslin, keramik, tyg m.m.
Elavfall från verksamheter
Allt som behöver sladd eller batteri för att fungera räknas som elavfall. Det ska sorteras och skiljas från annat avfall. Exempel på elavfall från verksamheter är:
- Datorer
- Kassaapparater
- Telefoner
- Vitvaror
- Verktyg
- Ljuskällor
- Brandvarnare
- Rökdetektorer
De flesta elektriska och elektroniska produkter omfattas av producentansvar, vilket innebär att producenterna har ett ansvar för insamlingen och återvinningen. Det elavfall som inte omfattas av producentansvar ska lämnas till återvinningsföretag eller certifierad förbehandlare.
Producentansvar för verksamheter
Insamling av elavfall, el-kretsen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Organiskt verksamhetsavfall
Organiskt avfall som inte är klassat som kommunalt avfall kan uppstå i en livsmedelsindustri eller vid djurskötsel, exempelvis vassle och slaktavfall. För att undvika smittspridning finns det särskilda regler. Det är kommunens miljökontor som är tillsynsmyndighet och bestämmer om avfallet ska räknas som kommunalt avfall eller inte. Räknas det som kommunalt avfall är det vi på MittSverige Vatten och Avfall som ska hämta det. Räknas det som organiskt verksamhetsavfall får ni transportera det själva.
Många livsmedelsindustrier och andra lokaler för livsmedelstillverkning behöver fettavskiljare på sitt avlopp. Dessa ska tömmas regelbundet. Fettet kan återvinnas och användas i olika industrier. I länken nedan kan ni läsa mer om hur ni som verksamhetsutövare ska hantera ert farliga avfall.
Hitta på sidan