Ta hand om dina soptunnor
Det är du som fastighetsägare som ansvarar för dina soptunnor och att hålla dem i bra skick. Det är också du som ansvarar för rengöring av tunnorna, här har vi samlat tips och råd för hur du bäst tar hand om dina tunnor.
Tips för sommaren
Under varma dagar kan sopor och matavfall börja lukta och du kan få problem med flugor. Här kommer några tips för att minska risken för problem:
- Låt matavfallet rinna av i diskhon innan du slänger det för att undvika fukt. Du kan även blanda i lite hushållspapper i papperspåsen för att det ska bli torrare.
- Byt papperspåsen ofta och stäng den ordentligt innan du slänger den i din bruna tunna.
- Placera tunnorna i skuggan och skölj ren dem regelbundet med en vattenslang.
- Använd ättika eller trädgårdskalk i tunnan om du har stora problem med flugor.
Tips för höst och vinter
När temperaturen skiftar mellan kallt och varmt är det lätt hänt att soporna fryser fast i soptunnan vilket gör att vi inte kan tömma tunnan ordentligt. Här kommer några tips för att minska risken för problem:
- Ruska om tunnan då och då så fastnar inte påsarna lika lätt.
- Låt matavfallet rinna av i diskhon innan du slänger det för att undvika fukt. Du kan även blanda i lite hushållspapper i papperspåsen för att det ska bli torrare.
- Byt papperspåsen ofta så håller den sig torrare.
- Låt påsen stå utomhus och frysa till lite innan du lägger den i tunnan.
- Håll tunnan ren. Det minskar risken för fastfrysning.
- Om du är villaägare finns möjligheten att köpa en biohylla av oss. Det är en hylla som du som kan montera inuti din bruna tunna. Vintertid kan du ställa matavfallspåsen på hyllan så den får frysa till. Hyllan finns att hämta på våra återvinningscentraler och på huvudkontoret på Stuvarvägen 17 i Sundsvall så fakturerar vi dig 100 kronor på nästa faktura.
- Det är fastighetsägarens ansvar att det är skottat och sandat runt soptunnorna vintertid.
Tips för matavfallspåsen
Matavfall som sorteras istället för att slängas i soppåsen är en viktig resurs som kan bli till biogas. Det finns några saker att tänka på i hanteringen av din matavfallspåse:
- Använd alltid påshållaren. Den tillåter luft att cirkulera runt påsen. Matavfallet blir torrare och luktar mindre.
- Använd bara MittSverige Vatten och Avfalls papperspåsar. De är anpassade för matavfall och kan brytas ned och bli biogas.
- Vik ut påsen och platta till botten innan du sätter den i påshållaren.
- Låt matavfallet rinna av i vasken innan du lägger dem i papperspåsen.
- För att matavfallet ska bli torrare – blanda gärna i hushållspapper eller rivna äggkartonger i papperspåsen.
- Om papperspåsen blir för blöt, använd en extra papperspåse.
- Byt påsen minst var tredje dag för att undvika lukt och att påsen går sönder.
- Stäng papperspåsen ordentligt. Då ramlar inget ut i behållaren och flugor kan inte komma in i påsen.
- Diska ur påshållaren ibland.
Sophämtning i villa i Sundsvalls kommun
Sophämtning från fritidshus i Sundsvalls kommun
Hitta på sidan