Avfallstrappan
Avfallstrappan, eller ”avfallshierarkin”, är ett EU-direktiv som är antaget i den svenska miljöbalken och styr hur vårt avfall ska tas om hand.
Minska avfallsmängden med avfallstrappan
Varje år slänger vi svenskar nästan 500 kilo avfall per person. Därför räcker det inte med att återvinna, vi måste kliva upp längs avfallstrappan, vilket innebär att återanvända och minimera mängden avfall genom att minska konsumtionen av varor.
Avfallstrappan, eller ”avfallshierarkin”, är ett EU-direktiv som är antaget i den svenska miljöbalken och styr hur vårt avfall ska tas om hand. Att följa stegen i trappan gör det enkelt att minska avfallsmängderna och att skapa förutsättningar för ökad återvinning och återanvändning.
Avfallstrappans fem steg
- Minimera - Undvik att avfall uppstår genom att minska din konsumtion. Tänk efter före: behöver jag verkligen den här prylen? Skulle jag lika gärna kunna låna eller hyra den istället?
- Återanvända - Handla begagnat och skänk dina prylar eller lämna dem till second hand butiker.
- Återvinna - När återanvändning inte är möjligt ska materialet i avfallet återvinnas, källsorteras, för att bli nya produkter. Det gör vi till exempel genom att sortera förpackningar, kompostera och panta burkar.
- Energiutvinna - Om materialet inte kan återvinnas ska det förbrännas i ett kraftverk för att omvandla energin i avfallet till el och värme.
- Deponera - Det sämsta steget och den sista lösningen som vi på alla möjliga sätt bör undvika. Det innebär att avfallsanläggningen gräver ner och täcker över avfallet i kontrollerade och förslutna deponier för att inte förorena naturen.
Hitta på sidan