Sortera matavfall
Det bästa du kan göra är att äta upp maten och att ta hand om det som inte går att äta upp. Matavfall som sorteras istället för att slängas i soppåsen är en viktig resurs som kan bli till biogas.
![Person som slänger potatisskal i en brun matavfallspåse som står på en diskbänk, foto.](/images/200.7257fca719010043a935302/1718693071392/Sortera%20matavfall.jpg)
Använd rätt påse och en påshållare
Sortera matavfallet i den påse som är tänkt för din fastighet. Matavfallet måste oavsett fastighet alltid sorteras i påsar som uppfyller kraven enligt certifieringen EN 13432. Detta är viktigt för att påsarna ska kunna gå med i tillverkningen av biogas. Använd alltid en påshållare till din matavfallspåse så att luften får möjlighet att cirkulera runt påsen. Torrt matavfall luktar mindre och påsen går inte sönder. I länkarna nedan kan du läsa mer om vad som gäller för matavfallssortering beroende på fastighet.
Sortera matavfall i villa och fritidshus
Sortera matavfall i lägenhet och flerbostadshus
Sortera matavfall i verksamheter
Vad kan du slänga i påsen?
- Blommor och blad (men inte jord)
- Bröd
- Frukt
- Grönsaker, rotsaker
- Kaffesump och kaffefilter
- Matrester (råa eller tillagade)
- Mindre ben från kött, fisk och fågel
- Ris, mjöl och pasta
- Skal från skaldjur
- Snacks, godis
- Tesump och tepåsar
- Ägg och äggskal
Vad händer med avfallet?
Sopbilen har två fack, ett för restavfallet och ett för matavfallet. Restavfallet körs i väg för att energiutvinnas på Korstaverket. Matavfallet rötas och blir till biogas, vilket är ett miljövänligt drivmedel för fordon som inte ökar utsläppen av växthusgaser.
Hitta på sidan