Hållbar vattenanvändning
Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det ofta för givet. Genom att stänga av kranen under tandborstningen, fylla tvättmaskinen full och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.
Vad används vårt dricksvatten till?
Det kommunala dricksvattnet, där ingår inte egna brunnar, används inte bara för att dricka utan även till mycket annat. Till exempel att tvätta sig med, för att spola i toaletten, fylla badbassänger och inom industrin. I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn, som fördelas enligt följande:
- 60 liter för personlig hygien
- 30 liter för toalettspolning
- 15 liter för disk
- 15 liter för tvätt
- 10 liter för mat och dryck
- 10 liter övrigt
Varje droppe räknas
Dina vanor spelar stor roll för hur mycket dricksvatten som du förbrukar. Här finns några tips på hur du kan använda vattnet smart.
- Stäng av kranen när du tvålar in dig eller när du borstar tänderna. För varje minut som kranen står och rinner försvinner sex liter vatten.
- Kör bara fulla disk- och tvättmaskiner och använd vattensnåla program.
- Diska inte under rinnande vatten. När du diskar under rinnande vatten i tre minuter så använder du 18 liter vatten.
- Fyll en tillbringare med vatten och sätt in i kylen så slipper du spola länge för att få kallt dricksvatten.
- Samla upp regnvatten för att vattna i trädgården.
Åtgärda läckage i fastigheten
Droppande kranar och läckande toaletter kan orsaka större vattenförbrukning än man kanske tror, helt i onödan.
- En läckande kran: 25–800 liter på ett dygn.
- En rinnande toalett: 200–1 000 liter på ett dygn.
Vi är många som delar på vattnet
Vattnet ska räcka till många - människor, industri, jordbruk, djur och natur. När många använder mycket vatten samtidigt för att vattna planteringar och fylla pooler blir belastningen hög på våra vatten- och avloppssystem. Vattenverken kan få svårt att hinna producera vatten i samma takt som det används, och då sjunker trycket i kranarna. Genom att vi hjälps åt att använda vattnet klokt säkerställer vi försörjningen.
Hitta på sidan