För fastighetsägare i flerbostadshus
Från 1 januari 2025 är det enligt lag obligatoriskt att sortera ut matavfall från alla boende i ett flerbostadshus.
Obligatoriskt att sortera ut matavfall
Från 1 januari 2025 är det obligatoriskt att sortera ut matavfall från alla boende i flerbostadshus. Om du inte har sortering av matavfall idag behöver du som fastighetsägare kontakta kundservice på kundservice@msva.se eller ring 020-120 25 00 för att göra din beställning av matavfallssortering.
När du beställer tjänsten levererar vi sorteringsutrustning till dig som består av tunnor, påshållare, matavfallspåsar samt informationsblad. Du som fastighetsägare har ansvar för att dela ut sorteringsutrustningen till de boende och informera dem om matavfallssorteringen.
Om du inte har börjat sortera ut matavfall innan årsskiftet kommer vi från 1 januari 2025 att börja leverera sorteringsutrustning till den plats där era soptunnor eller soprum finns idag.
Varför sortera matavfall?
Varje år slängs tusentals ton mat i den vanliga soppåsen. Mycket av det är också ätbar mat, vilket är ett stort slöseri med resurser som belastar miljön. Matavfall som sorteras istället för att slängas i soppåsen är en viktig resurs som blir till biogas. Sopbilen har två fack, ett för restavfallet och ett för matavfallet. Matavfallet rötas och blir till biogas, vilket är ett miljövänligt drivmedel som inte ökar utsläppen av växthusgaser. Restavfallet körs i väg för att energiutvinnas på Korstaverket.
Att förbereda inför sortering av matavfall
- Se till att det finns plats för de tunnor som behövs för att sortera matavfall.
- Ordna plats för matavfallspåsar någonstans i fastigheten där de boende kan hämta
fler vid behov, förslagsvis i tvättstugan, soprummet eller liknande. - Dela ut sorteringsutrustning och tillhandahåll matavfallspåsar till de boende.
- Fler matavfallspåsar hämtar du vid behov på våra återvinningscentraler. Påsar ingår i ert matavfallsabonnemang och kostar inget extra.
- Informera de boende om vad som gäller. Alla ska sortera ut sitt matavfall,
det är inte längre frivilligt. - Sätt gärna upp skyltar om matavfallsinsamling, dessa finns att ladda ner på sverigesorterar.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Boende måste använda rätt matavfallspåse och en påshållare
De boende får bara använda de matavfallspåsar som ni får från oss på MittSverige Vatten och Avfall. Plast- och bioplastpåsar får absolut inte användas vid sortering av matavfall. Anledningen till detta är att bioplastpåsar inte bryts ner i rötningsprocessen när matavfallet ska bli biogas och dessutom är svåra att avskilja i processen och riskerar att fastna i pumpar och mekanik.
Det är också viktigt att de boende använder påshållaren som ingår i startkitet. Den gör så att luften kan cirkulera runt påsen och håller den torr och ren. Torrt matavfall luktar mindre och påsen går inte sönder. Om påsen står i exempelvis en hink blir den blöt och går sönder.
Om sorteringen inte fungerar
När annat än matavfall slängs i tunnan för matavfall måste allt innehåll sorteras som restavfall. Om de boende sorterat fel kommer du som fastighetsägare att bli debiterad en miljöavgift samt en tömningsavgift för restavfall på nästa ordinarie faktura.
Hitta på sidan